latinica  ћирилица
22/06/2017 |  12:25 | Autor: RTRS

Dačić: Srbija spremna da doprinese suzbijanju terorizma

Vršilac dužnosti premijera i ministar spoljnih poslova Srbija Ivica Dačić izjavio je danas u Minsku da je Srbija čvrsto opredijeljena da odgovori na eventualne terorističke prijetnje i sve vidove ekstremizma i da u saradnji sa partnerima u svijetu doprinese njihovom suzbijanju.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Govoreći na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative /CEI/, Dačić je naglasio da je Srbija među prvim u regionu upozoravala na problem terorizma kako u smislu islamskog radikalizma, tako i vezano za lančanu reakciju takozvanog "Arapskog proljeća".

"Nažalost, tek se danas shvata sva pogubnost svake vrste radikalizma i korišćenja sile u međunarodnim odnosima, bez obzira na motive, vinovnike i nalogodavce", rekao je on, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema Dačićevim riječima, poseban bezbjednosni izazov za širi region CEI i dalje predstavlja migrantska kriza.

"Za nas je od krucijalne važnosti da ne dođe do obustave sprovođenja dogovora postignutog između EU i Turske, te se nadamo da ćemo pojačati međusobnu saradnju, kako na prepoznatim migrantskim rutama, tako i na širem prostoru Evrope, s ciljem prevazilaženja ovog problema", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbiji kao zemlji koja ima znatno veći broj migranata od ostalih zemalja zapadnog Balkana treba biti dodijeljen najveći dio sredstava iz nove specijalne mjere.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Dačić je istakao da "Agenda povezivanja", koja je uspostavljena u formatu "ZB6" u okviru "Berlinskog procesa", za Srbiju ima posebnu važnost.

"Srbija aktivno učestvuje i u projektu 'Transbalkanski koridor' u vrednosti od 162 miliona evra, a čijim završetkom bi trebalo da budu završeni interkonektivni dalekovodi između Srbije i Rumunije, Srbije-Crne Gore i BiH, te dalekovodi visoke provodne moći unutar Srbije kojim će biti ojačana energetska sigurnost regiona", dodao je on.

Izvor: SRNA