latinica  ћирилица
22/06/2017 |  16:08 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Skupština BORS-a: Neophodno srpsko jedinstvo (VIDEO)

Sa sjednice Skupštine BORS-a održane u Bijeljini upućen je poziv predstavnicima javnog i političkog života srpskog naroda na svim nivoima, da o pitanjima koja se tiču nacionalnih i državnih interesa Republike Srpske obezbijede neophodno jedinstvo.
BORS - Foto: RTV Slobomir
BORSFoto: RTV Slobomir

Stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje boračkih kategorija, povezivanje boračkog staža, jedinstvo i status organizacije, teme su o kojima je raspravljano na Skupštini Boračke organizacije Republike Srpske u Bijeljini.

Sjednici je prisustvao i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite koji je prije početka sjednice, sa rukovodstvom Boračke organizacije i grada Bijeljina, položio vijence na spomen-obilježje poginulim borcima Otadžbinskog rata.

Na sjednici se moglo čuti i to da je pet useljivih stanova za boračke kategorije u Ugljeviku već dvije godine prazno, jer se čeka na donošenje odgovarajućih propisa. To je samo jedna od spornih situcija koje ilustruju tromost u rješavanju statusa boračkih kategorija o kojima se raspravljalo na redovonoj Skupštini BORS-a u Bijeljini.

Јedan od šest usvojenih zaključaka odnosi se na ostvarivanje penzionog staža i stambeno zbrinjavanje.

- Tražimo da se licima sa priznatim penzionim stažom u dvostrukom trajanju uplate doprinosi za penziono-invalidsko osiguranje. Takođe, tražimo da se usvoji Uredba o satmbenom zbrinjavnju boračkih kategorija - iatakao je Stanko Stanković, član Skupštine BORS-a.

Problem nezaposlenosti demobilisanih boraca i članova porodica poginulih boraca djelimično se rješava kroz Akcioni plan zapošljavanja, ali je to nedovoljno, istakao je ministar Savanović.

- Resorno ministarstvo će sagledati sve primjedbe boraca i nastojati da riješe probleme - rekao je Savanović.

Јedan od zaključaka je da se zakonom definiše poseban status Boračkoj organizaciji u odnosu na druge organizacije od posebnog ineteresa.

- Iz tog statusa proizilazi i odnos vlasti prema samoj organizaciji i poštovanje naših rezultata koji su, svakako, od istorijskog značaja, stvaranje Republike Srpske - rekao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Skupština BO traži od Vlade Srpske da obezbijedi i posebna sredstva za pravnu i finansijsku pomoć licima za novodno počinjene ratne zločine.