latinica  ћирилица
22/06/2017 |  18:27 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Svjedoku nije bilo poznato šta su optuženi radili u SAO Krajini

Svjedok tužbe bivši oficir ЈNA Radoslav Maksić rekao je na ponovljenom suđenju bivšim funkcionerima Službe državne bezbjednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom da nije znao šta su njih dvojica radili u SAO Krajini.
Hag - Foto: RTRS
HagFoto: RTRS

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane optuženih, Maksić je rekao da je njegova pretpostavka da je Stanišić bio u SAO Krajini kako bi pomogao tamošnjem ministru policije Milanu Martiću u organizovanju milicije.

Na konstantaciju odbrane da su Stanišić i Simatović u SAO Krajini radili legitimne obavještajne poslove, Maksić je rekao da ga oni kao ličnosti nisu zanimali, te da je od drugih čuo ko su i šta su, prenijeli su beogradski mediji.

Komentarišući navode optužnice da je Stanišić preko Simatovića u Korenici upravljao centrom za obuku dobrovoljaca iz Srbije, Maksić je rekao da je to "van pameti i logike".

"Da načelnik Službe državne bezbednosti upravlja logorom za obuku... To je kao kad ministarku postavite za kuvaricu", rekao je Maksić.

On kaže da je normalno to što je MUP Srbije, a ne Služba državne bezbjednosti, pomagao MUP SAO Krajine, kao što je i Ministarstvo odbrane Srbije pomagalo Teritorijalnu odbranu i novčano i materijalno.

Maksić je rekao da mu je bilo poznato da je MUP Srbije u SAO Krajinu dostavio samo opremu za komunikaciju.

On je naveo da je komanda ЈNA bila odgovorna da spriječi zločine i kazni počinioce, osim ako su počinioci bili civili.

Maksić je rekao da bez odobrenja vojne komande i van sastava ЈNA niko nije mogao u borbu, pa ni milicija SAO Krajine, dodajući da su dobrovoljci iz Srbije bili uključeni u jedinice ЈNA, kao i "stranački" dobrovoljci Vojislava Šešelja i Vuka Draškovića.

On je naveo da su "Knindže" Kapetana Dragana, koje su po optužnici bile pod kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije, uživale "izmišljenu reputaciju elitnih snaga, koju su proizveli mediji u Srbiji".

Maksić je rekao da ne zna da li je Kapetan Dragan imao veze sa Službom državne bezbjednosti Srbije.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak, 27. juna, iskazom trećeg svjedoka optužbe.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Јovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, u periodu od 1991. do 1995. godine.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono vijeće 2015. godine poništilo tu presudu i naložilo ponovno suđenje.

Izvor: SRNA