latinica  ћирилица
23/06/2017 |  13:50 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Počelo polaganje cijevi za Turski tok (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio je turskog predsjednika Tajipa Erdogana da je počelo polaganje cijevi na podvodnoj sekciji gasovoda "Turski tok".
Gasovod: Turski tok - Foto: ilustracija
Gasovod: Turski tokFoto: ilustracija

Počeli su radovi na postavljanju dijela gasovoda Turski tok u Crnom moru. Ovo je potvrdio ruski predsjednik Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, koga je obavijestio o početku radova. Gasovod pod vodom do Turske biće dužine oko 900 kilometara. Prva linija Turskog toka biće puštena u rad u martu 2018, a druga 2019. godine.

Nakon nešto više od sedam mjeseci i potpisivanja ugovora o izgradnji Turskog toka, danas su počeli radovi na postavljanju gasovoda. Ruski predsjednik Putin istakao je da je nivo saradnje između Rusije i Turske veći nego sa mnogim drugim zemljama, kao i da je zadovoljan početkom radova.

“Mi i Turska razvijamo projekte koji se ne razvijaju sa mnogim drugim partnerima. Tamo gdje su sa drugima potrebne godine za razna administrativna usaglašavanja, sa Turskom uradimo za nekoliko mjeseci, a to je svakako rezultat vaše neposredne lične podrške“, rekao je Putin turskom kolegi.

Turski tok ide od Rusije, ispod Crnog mora, do Turske, a cijevi će biti postavljene na čak dva kilometra ispod vode.

"Tržištu je potreban gasovod Turski tok. U ovom trenutku isporuke ruskog gasa iznose 53 odsto domaćeg tržišta Turske", istakao je Aleksej Miler, direktor Gasproma.

Izgradnja Turskog toka koštaće oko šest milijardi dolara. Izgradnja ovog gasovoda prati se i na Balkanu jer bi krak iz Turske mogao da ide prema Grčkoj i Makedoniji, a onda prema Srbiji i dalje ka Evropi. Za sada je poznato da će gasovod ići do granice Turske s Grčkom, dok je dalja trasa tog gasovoda nepoznata.

Balkan bi svakako imao koristi od Turskog toka, jer je gas ekološki energent i privukao bi veliki broj investicija. Očekuje se da izgradnja Turskog toka bude završena do kraja 2019. godine.