latinica  ћирилица
23/06/2017 |  15:03 ⇒ 15:16 | Autor: RTRS

Nikolić: Srbija mora da ima istovjetan odnos prema Zapadu i Rusiji

Predsjednik Nacionalnog savjeta Vlade Srbije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić rekao je da je besmisleno insistiranje zapadnih sila da Srbija ima jedan odnos prema Zapadu, a drugi prema Rusiji, te da Srbija mora da ima istovjetan odnos prema svima.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

Nikolić je nakon sastanka sa zamjenikom premijera Rusije Dmitrijem Rogozinom izjavio da se to odnosi i na Humanitarni centar u Nišu, te da se na Zapadu govori o lošem uticaju Rusije na Balkanu jer on nije isti kakav bi imao Zapad.

- Ako vam je sopstveni stav mjerilo, onda vam ničiji drugi nije ispravan. Zapad ako hoće iskrenije da sarađuje sa Srbijom, mora da bude mnogo iskreniji - rekao je Nikolić za "Sputnjik".

On je naveo da je rusko-srpski humanitarni centar u Nišu sa četiri zaposlena, koji su svi pred penzijom, dvoje-troje vatrogasnih kola i dva psa, postao kamen spoticanja zbog toga da li ti ljudi treba da dobiju diplomatski status.

- I kao predsjednik sam mislio da treba da dobiju takav status, ali to ne zavisi od predsjednika države nego od Vlade - rekao je Nikolić koji je do juna bio predsjednik Srbije.

On je podsjetio da je pripadnicima NATO-a obezbijeđeno da prolaze kroz Srbiju, da imaju diplomatski status, da ih niko ne zadržava, da nose svoje oružje, da ne moraju da najave i prijave kad prolaze kroz Srbiju.

- Ovdje se, kao, pravi neka vaga hoće li Srbija da sluša do kraja naloge sa Zapada ili ne. Јa mislim da Srbija ima svoje interese i u njih ubrajam ruski humanitarni centar. I Srbija cijeni to što Rusija dosad nije insistirala na diplomatskom statusu da ne bi ukinula centar - istakao je Nikolić.

On je dodao da je sa Rogozinom danas razgovarao o budućoj saradnji u svjetlu uspostavljanja Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Rusijom i Kinom, te da ga je obavijestio da je kineski predsjednik Si Đinping odlučio da svojevrsni pandan tom organu formira i u Kini.

- Rogozin mi je prenio da je pismo u kome sam predložio i Rusiji formiranje takvog tijela stiglo u Moskvu i da će, ako ne bude u tom savjetu, direktno pomagati da razvijemo što bolje odnose - dodao je Nikolić.

On je naveo i da je sa Rogozinom razgovarao i o situaciji na Balkanu i u svijetu, te da mu je prenio ličnu želju da Rusija nastavi da pomaže Srbiji, kao i dosad.

- Srbija, u ovakvim okolnostima u kojima je stalno na iskušenjima, teško da može da nađe pravi oslonac osim u Rusiji, koja potom podstiče i druge naše prijatelje da nam pomažu. Tako da smo dogovorili da od sada intenziviramo ekonomsku saradnju da nam drugi ne bi govorili kako se samo grlimo i ljubimo, a investicije stižu iz drugih zemalja - rekao je Nikolić.

Izvor: SRNA

On je ponovio da su odnosi Srbije sa Rusijom kroz vekove prijateljski, a da sa drugima Srbija gradi odnose poštovanja.

"Ne mora nas svako da voli, a ni mi druge. Mi moramo da se poštujemo i da sarađujemo. To što mi i Rusi između sebe osećamo, nijedna administracija ne može da pokvari", naveo je Nikolić. /kraj/kma/ab