latinica  ћирилица
24/06/2017 |  12:09 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Trebinje- Zadovoljavajući kvalitet proizvoda na pijaci (VIDEO)

Kontrolisani uzorci meda i sezonskog voća i povrća na hercegovačkim pijacama, za manjim izuzecima su zadovoljavajući.
Pijaca - Foto: RTRS
PijacaFoto: RTRS

Potvrdile su to analize koje je radilo trebinjsko Udruženje "Oaza", u saradnji sa nadležnim republičkim institucijama.

Uzorkovanje meda i sezonskog voća i povrća rađeno je da bi potrošači znali kakvu hranu konzumiraju i da doprinese unapređenju njihove zaštite. Za razliku od prošlogodišnje kontole meda, ovogodišnji rezultati su bolji.

Neška Ilijić, iz Udruženje "Oaza", kaže da su se samo dva proizvoda pokazala kao upitni zbog nepravilnog korišćenja i nepravilnog skladištenja.

Potvrdila je da su i rezultati analize domaćeg voća i povrća iz Argentine i Turske zadovoljavajući. Problem može biti povećano prisustvo pesticida, vrijednosti iznad 0,01 odsto po kilogramu.

Ljubica Čolović, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, kaže da nije problem što ima pesticida, nego kada oni  prelaze dozvoljenu granicu.

U najvećem broju trgovina i na pijačnim tezgama, porijeklo voća i povrća je skoro isto. Većina proizvoda je iz Čapljine ili je domaća proizvodnja.

Ponekad je, tvrde potrošači, teško razlikovati porijeklo i kvalitet. Kvalitet uzoraka ispitivale su nadležne institucije, a prvi put iza akcije stalo je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske i republičke inspekcije. Iz "Oaze" su potvrdili da nijedna pijaca u Hercegovini ne zadovoljava sve propisane uslove za rad.