latinica  ћирилица
24/06/2017 |  12:18 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Foča- Slijepi i slabovidi očekuju veću podršku (VIDEO)

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih Foče, Čajniča i Kalinovika obilježava 55 godina postojanja.
Foča- Slijepi i slabovidi očekuju veću podršku - Foto: RTRS
Foča- Slijepi i slabovidi očekuju veću podrškuFoto: RTRS

Podrška članovima u socijalizaciji, ali i liječenju i školovanju i dalje je prioritet u radu o čemu očekuju i veću podršku lokalnih zajednica. Povodom jubileja upriličeno je i književno veče.

Branko Mandić (85) iz Kalinovika od 1975. godine član je organizacije. Ističe, da organizacija ima posebno mjesto u društvu i neprocjenjiv značaj za članove.

Podrška u socijalizaciji slijepih i slabovidih ogleda se u brojnim manifestacijama koje organizuju.

Momir Ašonja, predsjednik Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo, kaže da osim uspješne socijalizacije, djeluju i putem sportskih i kulturnih manifestacija.

Da bi postigli sve programske ciljeve, slijepi i slabovidi Foče, Čajniča i Kalinovika očekuju veće razumijevanje opština i izdvajanje iz budžeta.

Dara Đajić, predsjednica Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Foča, kaže da samo u Kalinoviku izdvajaju iz budžeta za njihov rad, te da su im dodijeljena sredstva iz Foče , dok to nije slučaj u Čajniču.

Slijepi i slabovidi smatraju da bi trebalo mijenjati i propise kojima bi se povećalo primanje za tuđu njegu i pomoć drugog lica koja se u prvoj kategoriji isplaćuje u iznosu od 160 maraka, dok je za drugu kategoriju 80 maraka. Zemlje u okruženju izdvajaju i više od 400 maraka.

Јovica Mijatović, član Predsjedništva slijepih i slabovidih lica Republike Srpske, ističe da oni žele da se jednog dana približe ostvarenju takvih prava.

Na književnoj večeri povodom jubileja, čitane su pjesme i priče koje su posvećene osobama s invaliditetom i kao značajnim duhovnim i kreativnim sugrađanima u sredinama u kojima provode životni vijek.