latinica  ћирилица
24/06/2017 |  15:17 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Traktor iz privatne radionice - sije, sadi, kosi i malo troši (VIDEO)

Iako nisu sertifikovani, mnogi domaćini za svoju porodicu proizvode organsku hranu, a neki su u stanju da naparave i poljoprivrednu mašinu.
Zoran Čergić - Foto: RTRS
Zoran ČergićFoto: RTRS

Zoran Čergić u selu Elezagići, u Lijevče polju, sam je sastavio traktor! Godinama radi, ne troši puno, dodatna ulaganja nisu potrebna. Ovom metalo-strugaru u tome je pomoglo iskustvo koje je stekao u Srbiji, gdje je imao priliku da radi sa stručnjacima IMT-a, jedne od najpoznatijih fabrika u bivšoj zemlji.

Ako ti nešto treba, ti kupi. A ako ne možeš da kupiš, ti napravi. Ovako bi, otprilike, glasio slogan kojim se Zoran Čergić, htio, ne htio, vodi kroz život. 

Svoje znanje mehanike iskoristio je kad mu je najviše trebalo.I nazvao ga Stodjel. Na početku je imao samo motor starog austrijsko – njemačkog trakotra sa tri klipa i 45 konjskih snaga.

- Za osposobljavanje je trebalo mnogo novca , da se naruče dijelovi. Јa nisam imao para i onda sam se odlučio za nešto drugo, da se snađem, da se osposobi da krene u rad - istakao je Čergić.

Sije, sadi, kosi, kultiviše, reže drva. Male je snage za veće poslove ali zato malo i troši.

- Nije za nekih velikih poslova, što se tiče poljoprivrede, ali za ono što ja sad radim je ekstra - dodao je on.

Veliku podršku tada imao je od pokojne supruge. Vjerovala je i kad niko drugi nije, kada su mnogi govorili da je lud i da sve to skupa treba da odveze i proda u staro gvožđe. 

- E, sad, to već on funkcioniše 17 godina, nijedan šaraf nije popustio, kamoli se odvrnuo! I nadam se da ćemo još dugo da drugujemo - rekao je Čengić.