latinica  ћирилица
26/06/2017 |  14:35 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Grujičić-Pamer: Razgovarano o pokretanju rada Banje "Guber"

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer razgovarali su danas o privrednoj saradnji i mogućnosti obezbjeđivanja investitora za pokretanje rada Banje "Guber".
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić na sastanku sa austrijskim ambasadorom u BiH Martinom Pamerom u Srebrenici - Foto: SRNA
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić na sastanku sa austrijskim ambasadorom u BiH Martinom Pamerom u SrebreniciFoto: SRNA

Pamer je rekao novinarima u Srebrenici da je tokom susreta bilo riječi o privrednim potencijalima ove lokalne zajednice, te o pokretanju radu Banje "Guber".

"Razgovarali smo o dosadašnjem prisustvu Austrije i njenog nevladinog sektora u Srebrenici, posebno organizacije `Bauern helfen Bauren` koja godinama pruža pomoć ugroženima na ovom području i izgradila je oko 500 drvenih kućica za smještaj ugroženih", rekao je Pamer.

On je najavio da će u Srebrenicu za nekoliko dana doći delegacija potencijalnih austrijskih investotora i privrednika.

"Načelnik nam je objasnio koje su mogućnosti saradnje i potencijali koji postoje u ovoj opštini. Moj cilj je da povezujem investitore iz Austrije sa privrednicima u Srebrenici radi stvaranja bolje budućnosti", istakao je Pamer.

Grujičić je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom na kome je, kako kaže, razgovarano o raznim temama, ali da je fokus bio na privrednoj saradnji i pokretanju rada Banje "Guber".

"Upoznat sam da su neke austrijske firme zainteresovane za ovu banju. Nadam se ćemo naći načina da barem u nekom procentu počnemo da koristimo to prirodno dobro i da spriječimo da ljekovita voda i dalje otiče u kanalizaciju", rekao je Grujičić.

On kaže da mu je austrijski ambasador prenio da Austrija želi da pomogne ekonomski razvoj Srebrenice i da će za nekoliko dana delegacija privrednika i investitora iz te zemlje posjetiti opštinu kako bi sagledala mogućnosti saradnje.

"Treba da vidimo šta mi možemo da ponudimo austrijskim investitorima u oblasti prerade mlijeka i mesa, a šta oni mogu zauzvrat nama. Očekujem bolju i intenzivniju saradnju, a raduje me da je ambasador Pamer obećao da će lično preporučivati investitorima Srebrenicu kao mjesto gdje treba da ulažu", rekao je Grujičić.

On kaže da je tokom razgovora upoznat sa aktivnostima Austrije i njenom značajnom doprinosu oporavku Srebrenice u prethodnim godinama.

"Austrija je mnogo doprinijela da se ugroženim stanovnicima naše opštine obezbijede osnovni uslovi za život, bez obzira kako se ko zove, kao i pomogla je da se vrate u ovu sredinu", rekao je Grujičić.

Doraja Eberle iz austrijske humanitarne organizacije "Seljaci pomažu seljacima" najavila je pružanje pomoći u podizanju plantaža maline, ali i omogućavanje mladima iz ove sredine da "vide svijet", što se već više godina čine posredstvom "Kuće dobrih tonova".

Srebrenička "Kuća dobrih tonova" okuplja oko 300 djece iz ove i bratunačke opštine, koja pohađaju muzičke radionice, a austrijski pokrovitelji omogućili su im brojna putovanja i nastupe po BiH i nekim evropskim državama.

Izvor: SRNA