latinica  ћирилица
27/06/2017 |  15:29 ⇒ 28/06/2017 | 07:34 | Autor: RTRS

Dodik uručio odlikovanja povodom Vidovdana - Krsne slave Vojske Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, predsjednik Milorad Dodik posthumno je odlikovao 200 boraca, Medaljom zasluga za narod.
Dodik i Ivancov - posthumno odlikovanje Čurkinu -
Dodik i Ivancov - posthumno odlikovanje Čurkinu

Posthumno je odlikovan i ambasador Ruske Fedracije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin. Odlikovanja su uručena i zaslužnim pojedincima i institucijama iz različith oblasti društvenog života.

Doprinos u stvaranju Republike Srpske nemjerljivo su dali pripadnici Šeste sanske brigade, kroz koju je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo pet hiljada boraca. Zbog izuzetnih podviga u oružanoj borbi dodijeljena im je Medalja Petra Mrkonjića.

- Ovo je čast za sve poginule u 6.sanskoj brigadi. 470 boraca je poginulo, preko hiljadu je ostavilo svoje dijelove tijela - rekao je predsjednik Boračke organizacije Oštra Luka Јanko Stojnić.

Posthumno su odlikovani i oni koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike – 200 boraca Vojske Republike Srpske. U ime porodica, odlikovanje je primio predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

- Ovo je znak pažnje da naši saborci nisu zaboravljeni i da ih se sjećamo. Znak da su ugradili deo sebe, ali i živote za stvaranje Republike Srpske - istakao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

- Ovo je odgovornost najviše institucije prema pojedincima. Da budu primjećeni - naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Da svijet čuje glas Republike Srpske, u Savjetu bezbjednosti UN uvijek se brinuo nedavno preminuli ambasador Rusije Vitalij Čurkin. U znak zahvalnosti, posthumno je odlikovan Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem.

- Nismo zaboravili doprinos Vitalija Čurkina u Savetu bezbjednosti, kad god je bila BiH na dnevnom redu, uvek je nastojao da se čuje glas Republike Srpske. Iskoristili smo ovaj dan da mu se zahvalimo i porodici uručimo najviši orden - dodao je Dodik.

 - Velika mi je čast da primim ovo odlikovanje u ime Vitalija Čurkina. Dostojanstveno i profesionalno nije dozvoljavao više puta da prođe tamo niz inicijativa koje nisu doprinijele miru i stabilnosti ovde - poručio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Osim predsjednika Srpske Milorada Dodika, čestitke povodom Vidovdana uputili su predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Odlikovanja povodom Vidovdana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je povodom obilježavanja 28. juna, Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske:

Za rad i izvanredne zasluge u posljeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, i razvoj političkih i prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije, Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem:
ruskog ambasadora pri Ujedinjenim Nacijama Vitalija Čurkina, posthumno;

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem, i oslobođenje Republike Srpske

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske I reda:
pukovnika Babić Lazu,

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske II reda:
pukovnika Milinković Pavla,

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske III reda:
majora Milinković Željka,

Predsjednik Republike Srpske odlikovao je za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, i priznatom doprinosu u jačanju pravnog sistema i ugleda Republike Srpske, Ordenom časti sa srebrnim zracima:
uglednog pravnika i bivšeg ministra pravde Republike Srpske Arsović Marka, posthumno,

Predsjednik Republike odlikovao je za posebne zasluge u organizovanju i sprovođenju humanitarnih aktivnosti na prikupljanju materijalnih sredstava za pomoć namjenjenu djeci i omladini sa posebnim potrebama u Republici Srpskoj, Ordenom Krst Milosrđa:
Fondaciju “Obervalis – Za djecu našeg svijeta“ iz Švajcarske,

Predsjednik Republike Srpske odlikovao je za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u razvoju zdravstvenih usluga, kao i liječenje pacijenata sa područja Republike Srpske, Ordenom Krst Milosrđa:

Prof. dr Marka Bumbaširevića, ortopeda iz Beograda,

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je za izuzetne podvige u oružanoj borbi i doprinos u odbrani Republike Srpske, Medaljom Petra Mrkonjića:
Šestu sansku pješadijsku brigadu.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao je za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobađanje Republike Srpske, Medaljom zasluga za narod:

- 200 poginulih boraca Vojske Republike Srpske.