latinica  ћирилица
04/07/2017 |  18:08 ⇒ 05/07/2017 | 10:11 | Autor: RTRS

Široki Brijeg-zloupotreba djece u promovisanju ustaštva (VIDEO)

Da li se proustaška ideologija, poslije više od sedam decenija, na mala vrata vraća i kroz sportske manifestacije?
Djeca nastupala u crnim majicama s natpisom "Crna legija "Crna Legija" (Foto: pogled.ba) -
Djeca nastupala u crnim majicama s natpisom "Crna legija "Crna Legija" (Foto: pogled.ba)

Najnoviji primjer iz okoline Širokog Brijega izazvao je pravi rat na društvenim mrežama nakon što su objavljene fotografije dječije fudbalske ekipe koja nosi naziv "Crna Legija" - kao i zloglasna jedinica ustaše Јure Francetića.

Na natpis na majicama ekipe, uz to pobjednika turnira „Kočerinski dani“, zvanično nije reagovala nijedna institucija, policijska agencija niti organizator.

Pehar je uručio fratar Mario Knezović.

Tvrdi da crkva nije organizator, ali da je pozvan da uruči nagrade. Kaže „ne treba od miša praviti slona“.

- Ništa u tom trenutku nisam razmišljao, niti sam ozbiljno shvatao da djeca nešto znaju. Možda sam i trebao misliti o tome. Oni koji me znaju, znaju da nisam kompromitovan, kaže Mario Knezović, fratar kočerinski.

Uz naziv ekipe i hrvatski ustaški grb.

Knezović smatra da su za sve trebalo da znaju roditelji.

Za Slavu Kukića, univerzitetskog profesora iz Mostara, to je kočerinska tragedija i slavljenje fašistoidnih ideologija, a sva pravdanja su bacanje "prašine u oči javnosti": "Ne može me niko, pa ni kočerinski svećenik, ubijediti otkud je ideja za taj naziv ekipe i natpis i da su to djeca sama radila."

Slučajno ili ne, sve se dešavalo u sedmici kada Srbi obilježavaju godišnjicu smrti desetina hiljada predaka u jamama u Hrvatskoj. Potomci pozivaju na oprez.

- To je uvreda za srpske i jevrejske žrtve i antifašiste, to je uvreda za potomke žrtava i upozorenje da zlo postoji, kaže Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Јadovno 41“.

A zla iz 1941.godine sjeća se devedesetdvogodišnji Risto Gavrilović iz Sedlara u Popovom Polju. Izbjegao je sudbinu 187 komšija iz svoga i susjednih sela, koji su završili u jami Ržani Do. Zarobljavani su na njivama i u kućama.

Kočerinski turnir i „Crna legija“ za sada su daleko od institucija. Zato je ovo usijalo društvene mreže.

Vjerovatno, do nekog novog povoda, bez sagledavanja posljedica.