latinica  ћирилица
09/07/2017 |  08:21 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Obilježene 142 godine od prve "Nevesinjske puške" (FOTO/VIDEO)

U Krekovima kod Nevesinja obilježeno je 142. godine od početka velikog hercegovačkog ustanka protiv Turaka, poznatog kao Nevesinjska puška.
"Nevesinjska puška"-obilježavanje (Foto: RTRS/Sanja Pešut) - Foto: RTRS
"Nevesinjska puška"-obilježavanje (Foto: RTRS/Sanja Pešut)Foto: RTRS

Ustanici su ispisivali istoriju, a na sadašnjim i budućim generacijama je da njeguju sjećanje na njihovu žrtvu.

Parastosu na mjestu odakle je krenula prva "Nevesinjska puška" 9. jula 1875. godine protiv Otomanskog carstva, prisustvovao je veliki broj zvanica, a potom su na spomen-obilježje položeni vijenci.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Ilija Tamindžija, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Skupštine Srbije, te predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, opštine Nevesinje i potomci ustanika.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izjavio je da su ustanički hici ispaljeni na današnji dan prije 142. godine u Krekovima kod Nevesinja promijenili kartu Evrope, te da je i posljednji odbrambeno-otadžbinski rat bio inspirisan "Nevesinjskom puškom".

"Hercegovci su bez oružja i obuće, uz pomoć Srbije i Crne Gore, ušli u ustanak i izborili se da Otomanska imperije ode poslije 500 godina. Nažalost, došao je drugi okupator Austrougarska, koja je vladala narednih 30, 40 godina", rekao je Avdalović novinarima.

Nevesinjska puška

On je istakao da narod s ove strane Drine danas prvi put živi u slobodnoj srpskoj državi.

Pomoćnik ministra za rad i boračko-invaldisku zaštitu Republike Srpske Duško Milunović naglasio da su Nevesinjci uvijek znali kako se brani sloboda i da su 1875. godine ustali protiv velike Otomanske imperije.

"Taj ustanak se odavde kao plamen proširio na sve srpske zemlje i nakon kojeg su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost. Takođe, i protiv velikog Austrougarskog carstva 1882. godne podignut je ustanak s ciljem da se spriječi regrutovanje srpskog stanovništva u redove Habzburške monarhije", podsjetio je Milunović.

Prema njegovim riječima, ovdje je pukla prva puška u okupiranoj Hitlerovoj Evropi, puno prije nego što je zvanično podignut ustanak u bivšoj Јugoslaviji.

Milunović je istakao da se iz Nevesinja šalje poruka o tome da se mlade generacije kreću putem koji su trasirali njihovi preci.

Nevesinjska puška

Prva "Nevesinjska puška" izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize. Rezultat ovog rata bilo je priznanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Druga "Nevesinjska puška", poznatija kao "Uloški ustanak", izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

"Nevesinjska antifašistička puška" predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.