latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:24 | Autor: RTRS

Savić: OBA BiH pod dominacijom muslimanskog korpusa

Nekadašnji direktor Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ Srbije, Andrija Savić, ocijenio je da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH godinama pod dominacijom muslimanskog korpusa i istakao da je BiH međunarodni protektorat Zapada, pa je u takvom okruženju normalno da sve žele da drže pod kontrolom.
OBA naložila prisluškivanje - Foto: RTRS
OBA naložila prisluškivanjeFoto: RTRS


Savić je naglasio da je u tom kontekstu sasvim izvjesno da, i zapad i obavještajne službe BiH, zanima veza između Republike Srpske i Srbije, i da žele da je "drže na oku". Srbija je, kako kaže, interesantna jer je ipak to dominantna država u regionu zapadnog Balkana, a njena veza sa Republikom Srpskom sigurno izaziva pažnju ali pominjanje Hrvatske kao mete prisluškivanja OBA je čudno, jer je ova država članica i NATO-a i EU.

On je ocijenio da ovakve stvari ne mogu da nanesu štetu Srbiji, ali napominje da opasnost leži u drugim stvarima kad je riječ o OBA i prisluškivanju, odnosno zloupotrebama jer postoji mogućnost da bošnjačko rukovodstvo posredstvom OBA neke stvari radi i "na svoju ruku".

"Ne treba isključivati ni tu mogućnost, s obzirom na to da se bošnjačko rukovodstvo u BiH u velikoj meri naslanja na Tursku, Iran, Saudijsku Arabiju, i po vjerskoj liniji, ali i po finansijskoj osnovi. Treba znati koliko je ušlo para svih ovih godina iz Saudijske Arabije, ali i koliko je bilo, svojevremeno, prisustvo obaveštajne službe Irana. Ne možemo ovde da eliminišemo ni važan i značajan uticaj današnje Turske, koja se kreće u pravcu neoosmanizma", napominje Savić.

Stručnjak za bezbjednost Božidar Spasić smatra da OBA nema tako velike mogućnosti da prisluškuje neke razgovore u Beogradu ili Zagrebu, ali ne spori da prisluškuje razgovore funkcionera koji žive u BiH, a koje oni obavljaju sa vlastima iz države.

"Ovde se posebno postavlja pitanje - koju korist ta služba ima od eventualnih informacija koje prikupi? Računa se da ta bošnjačka tajna služba može da prisluškuje oko 300 ljudi. To su im kapaciteti prislušnih centara, i eventualno usluga koje koriste od Turske, ili neke druge obavještajne službe koja se nalazi na tom prostoru", rekao je Spasić.

On je dodao da je vjerovatno da "nešto koriste i od tih američkih centara" koji postoje u BiH, ali da je, u svakom slučaju, pitanje ko je korisnik tih informacija - Bakir Izetbegović, Savjet ministara BiH ili neko drugi. Spasić kao veoma spornu vidi i činjenicu da se na čelu OBA nalazi osoba koja je bliska samo jednoj - bošnjačkoj strani, napominjući da je svako prisluškivanje podložno i manipulaciji i korišćenju u privatne svrhe. Spasić kaže da je uočljivo i to da Izetbegović veoma često u javnosti koristi neke podatke ili činjenice koje je saznao putem tajnih prisluškivanja.

Izvor: SRNA