latinica  ћирилица
11/07/2017 |  13:29 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

"Zavetnici": Interes Srpske je na prvom mjestu (VIDEO)

Srpski sabor "Zavetnici" poštovaće odluku MUP-a Republike Srpske da se iz bezbjednosnih razloga otkaže za večeras najavljeni skup podrške generalu Ratku Mladiću u Banjaluci, jer su im nacionalni i državotvorni interesi Srpske na prvom mjestu, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.
Odbor "Zavetnika" na konferenciji za novinare - Foto: SRNA
Odbor "Zavetnika" na konferenciji za novinareFoto: SRNA

Želja "Zavetnika" bila je, kako ističu, da pruže podršku generalu Mladiću kome bi u novembru trebalo da bude donesena presuda u Hagu, ali i da podsjete na stradanje više od 3.000 Srba u srednjem Podrinju.

- Mi smo željeli da podsjetimo na istinu, a ne da vrijeđamo bilo čije žrtve. Mi smatramo da je ta istina važna i značajna uopšte za suživot i muslimanskog i srpskog pravoslavnog življa u BiH. Smatramo da nas samo istina može odvesti do mira i stabilnosti koji su svakako neophodni i u Republici Srpskoj, u BiH, i u čitavom regionu. Željeli smo da podsjetimo na činjenicu da su horde Nasera Orića ubile preko 3.000 Srba u srednjem Podrinju, da podsjetimo da je 1992. i 1993. godine vršen masakr nad Srbima u Skelanima, Kravici, Ratkovićima i u Јožestici - rekla je Milica Đurđević, članica Predsjedništva "Zavetnika".

Đurđevićeva je zahvalila rukovodstvu Srpske što ni u jednom momentu nije dovelo u pitanje legitimnost skupa, iako je zvanična Banjaluka zbog skupa bila izložena pritiscima i Sarajeva, i Zapada, i lažne opozicije. Prema njenim riječima, očigledno je da je prema kriterijuma Zapada, Sarajeva i opozicije u Republici Srpskoj, koja je na vlasti na nivou BiH, legitimno slaviti zločinca Nasera Orića, a nije legitimno slaviti sjećanje na generala Ratka Mladića, koji je oslobodio srpski narod, ali i zaštitio muslimanske civile.

Ona je naglasila da će "Zavetnici" nastaviti da obilježavaju 11. jul 1995. godine kao dan kada je oslobođena Srebrenica iz koje su eskadroni smrti Nasera Orića kretali u srpska sela i ubili više od 3.000 podrinjskih Srba.

- Nastavićemo da svjedočimo istinu, da se ne zaborave Kosana Zekić, Radojko Milošević, maleni Slobodan Stojanović i ostale srpske žrtve i da istovremeno ukazujemo na manipulaciju bošnjačkim žrtvama i masakriranje istine - poručila je Đurđevićeva.

Predsjednik Odbora "Zavjetnika" za Srpsku Nikola Vujičić rekao je da je Srebrenica od dešavanja u julu 1995. godine do danas bila i ostala politički projekat Zapada i Sarajeva i da Srbi treba da budu svjesni toga i da nastave borbu za istinu o tim događajima, ali i o ulozi generala Mladića u njima.

Izvor: RTRS/SRNA