latinica  ћирилица
11/07/2017 |  16:04 | Autor: RTRS

Formiranje ZSO se ne može se više odgađati

Predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je Srni da nova privremena vlada samoproglašenog Kosova mora da donese uredbu o formiranju zajednice srpskih opština jer je to precizna odredba briselskog sporazuma i ne može se više odgađati.

"Vlada Kosova se mora odreći mogućnosti da jednostranim aktima naruši postojanje ZSO", upozorava Ivanović.

On smatra da predstavnici Srba moraju istrajati u zahtjevu da se briselski sporazum dosljedno sprovede jer, u suprotnom, srpski predstavnici biće marginalizovani i bez bilo kakvog uticaja na politička dešavanja i procese na Kosmetu.

Ivanović je naveo da Srbi nemaju mogućnost ni luksuz da odlučuju o tome ko će koju funkciju imati u parlamentu ili u privremenoj vladi /samoproglašenog/ Kosova.

On je dodao da se to posebno odnosi na kandidate za mandatara za sastav nove vlade.

"Јedino je sigurno da Srbi u skladu sa Ustavom Kosova imaju garantovana mesta i da će u skladu sa tom ustavnom odredbom imati neku ministarsku poziciju", kaže Ivanović.

On smatra da je u ovom trenutku predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj u izvjesnoj prednosti da dobije mandat za sastav vlade i da parlamentu predloži svoj kabinet.

"Međutim, ukoliko se bolje analiziraju odnosi na politikoj sceni Albanaca, to nije sigurno i prosto rečeno, sve je moguće", rekao je Ivanović.

On smatra da bi sa Haradinajem "bilo nešto lakše pregovarati u odnosu na drugog kandidata" /Aljbin Kurti iz Samoopredjeljenja/.

"Treba znati da moramo da pregovaramo, ma ko bio novi premijer", istakao je Ivanović.

Izvor: Srna