latinica  ћирилица
11/07/2017 |  19:22 ⇒ 12/07/2017 | 08:06 | Autor: RTRS

Kako navodnjavanje spasava hercegovačke vinograde? (VIDEO)

Velika suša donijela je nevolje i hercegovačkim vinogradarima. Da bi spasili vinovu lozu, za razliku od prethodnih godina, vinograde su počeli da navodnjavaju gotovo mjesec dana ranije.
Navodnjavanje vinograda - Foto: RTRS
Navodnjavanje vinogradaFoto: RTRS

Vinogradari su dobili bitku sa kasnim proljećnim mrazevima, a borbu sa sušom počeli su polovinom juna. Izgradnja savremenog sistema za navodnjavanje u Trebinjskom i Petrovom polju, tek slijedi. Do tada, snalaze se svako na svoj način.

Dragan Anđelić, direktor Agrofina, kaže da su u međuvremenu vršili poboljšanja, kako bi skratili period navodnjavanja.

Da bi spasili nasade, u Agrofinu su u funkciju stavili desetak starih ili savremenih prenosnih pumpi. Sisteme za navodnjavanje svakodnevno premještaju u druge parcele, da bi izbjegli štete.

Agronom Mihajlo Moro kaže da ako se nastave visoke temperature, da će doći do propadanja i sušenja grozdova.

Pod većim ili manjim plantažama vinove loze u Trebinjskom i Petrovom polju je oko dvije stotine hektara zemljišta. Najveći dio nema stalni sistem za navodnjavanje, kao što je slučaj u Agrofinu. Sistem "kap po kap" instalisali su na svega pet hektara, a u toku je izgradnja sistema na još dvadeset pet hektara. Novca za sve površine nema.

- Na 25 hektara smo postavili cijevi, a ostaje još manje ulaganje. Navodnjavamo stotinu hektara, a ostalih 65 ne navodnjavamo, dok su ulaganja po hektaru oko deset hiljada maraka - kaže Anđelić.

Srećna okolnost za vinogradare jeste što su bolesti vinove loze zaobišle nasade. Zbog propadanja vinograda, vinari iz okruženja već rezervišu kilogram više za preradu.