latinica  ћирилица
12/07/2017 |  09:32 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Odluka o stečaju "Robnih rezervi" za tri dana (VIDEO)

Da li će u Robnim rezervama Republike Srpske biti pokrenut stečajni postupak, biće poznato za tri dana.
Ročište za otvaranje stečajnog postupka nad javnim preduzećem "Robne rezerve Republike Srpske" - Foto: RTRS
Ročište za otvaranje stečajnog postupka nad javnim preduzećem "Robne rezerve Republike Srpske"Foto: RTRS

Na današnjem ročištu Okružnog privrednog suda Banjaluka utvrđeni su uslovi za pokretanje ovog postupka. Predstečajni upravnik Dosta Baraković rekla je da je stečaj neophodan, jer Robne rezevrne nemaju mogućnosti da nastave da rade, i da im je žiro račun blokiran više od 60 dana.

Neizmirene obaveza prema dobavljačima više od 2 mjeseca, radnici bez plate od decembra a bez uplaćenih doprinosa od septembra, i blokirani računi od početka godine. Ovo je situacija u kojoj se nalaze Robne rezerve Republike Srpske. Dovoljno razloga da se pokrene stečajni postupak. 

- Јednostavno sva imovina koju imaju robne rezerve ne može da pokrije njihove gubitke, ta razlika je oko 9 miliona maraka, a još na to su dospjele kratkoročne obaveze koje su oko 34 miliona, i kada bi oni rasprodali svu imovinu još bi im nedostajalo 18 miliona da riješe sve te kratkoročne obaveze - naglasio je predstečajni upravnik Dosta Baraković.

I dok se čeka odluka Suda, oko 30-ak radnika ovog preduzeća štrajkuje zbog ovakvog ishoda. Pred kameru ne žele, dok ne čuju konačnu odluku suda. 

- Trebamo misliti i na radnike i Vlada je donjela zaključke i obećala je da će se pobrinuti da svi radnici ne ostanu bez posla - poručio je direktor "Robnih rezervi Republike Srpske" Mirko Marčeta.

 - Mi smo poslali svim javnim preduzećima dopis, odnosno spisak radnika u Robnim rezervama i njihove kvalifikacije i godine staža da vidio postoji li spremnost da se oni negdje prebace i nastave tu da rade - izjavio je ministar trgovine i turizma Republike Srpske PredragGluhaković.

Četiri radnika su već zbrinuta. Resorni ministar je najavio da će sutra Vladi predstaviti moguće rješenje za Robne rezerve. Riječ je o zakonu o interventnim nabavkama, koji ne bi imao dodirnih tačaka sa prethodnim koji je regulisao rad Robnih rezervi. Sličan imaju i zemlje u regionu. 

- Zakon o interventnim nabavkama bi regulisao samo dakle nabavku roba, stvari u situacijama kada su elementarne nepogode, ne daj bože rat. Tu bi bile uključene lokalne zajednice, bez njih ništa ne bi moglo - dodao je Gluhaković.

Cijelim postupkom bi rukovodilo ministarstvo trgovine i turizma. Ukoliko zakon prođe Vladu, trebalo bi po hitnoj proceduri da se nađe pred poslanicima na prvoj narednoj sjednici parlamenta.