latinica  ћирилица
12/07/2017 |  10:52 | Autor: RTRS

Tompson uklonjen sa "Јutjuba" zbog zaštite autorskih prava

"Kroacija rekords", diskografska kuća Marka Perkovića Tompsona, zatražila je od "Јutjuba" da ukloni snimak na kome on izvodi ustašku pjesmu "Јasenovac i Gradiška Stara", uz obrazloženje da su na taj način povrijeđena njihova autorska prava.

Snimak Tompsonovog izvođenja ove ustaške pjesme, 2003. godine, u kojoj se slavi klanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i pominju "Maksovi mesari" /komandant koncentracionog logora Јasenovac Maks Luburić/ na "Јutjub" je postavio hrvatski portal "Indeks", ukazujući na pravu prirodu ove pjesme i samog Tompsona.

Na taj način, "Kroacija rekords" je poručila da ona ima prava na Tompsonovo izvođenje ustaške "budnice".

"Na osnovu ekskluzivnog ugovora sa jednim od naših najuspješnijih izvođača, Markom Perkovićem Tompsonom, ovlašteni smo da brinemo o njegovim moralnim pravima, pa u tom smislu zahtijevamo uklanjanje snimka, odnosno sadržaja koji ugrožava njegovu čast i ugled", piše u obrazloženju diskografske kuće.

Snimak je nakon toga privremeno uklonjen sa "Јutjuba". Međutim, "Indeks" je uputio službenu žalbu "Јutjubu" na prigovor "Kroacija rekordsa".

Iako je imala rok od sedam dana za dostavljanje dokaza o autorskim pravima na ustašku pjesmu koju izvodi Tompson, "Kroacija rekords" to nije učinila, pa je "Јutjub" vratio snimak i on se opet može pogledati na tom veb-sajtu za dijeljenje i razmjenu video-datoteka.

Marko Perković Tompson suočen je sa masovnim zabranama svojih koncerata upravo zbog slavljenja ustaša i ustaških simbola, kao i širenja nacionalne mržnje.

Ali, u Hrvatskoj, Tompsonovi koncerti uvijek su veoma posjećeni, a u publici su obavezni ustaški simboli i skandiranja.

Izvor: SRNA