latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:31 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Han: Brisel želi da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU

Evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Јohanes Han izjavio je danas da Brisel želi da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU, a jedan od ključnih razloga za to je da mladi ljude ne napuštaju svoje zemlje.
Јohanes Han - Foto: TANЈUG
Јohanes HanFoto: TANЈUG

Govoreći na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se u okviru berlinskog procesa održava u Trstu, Han je rekao da bi to smanjilo tenzije iz prošlosti i omogućilo ekonomsko povezivanje regiona.

"Politika samo stvara okvire, a zadatak poslovne zajednice je da radi na konkretnom povezivanju", rekao je Han, prenose beogradski mediji.

Istakavši važnost zapadnog Balkana sa 20 miliona potrošača za ekonomiju EU, Han je rekao da je u proteklih 10 godina razmjena između EU i zemalja regiona bio 44 milijarde evra.

"Ovdje smo da vidimo šta je do sada učinjeno u okviru berlinskog procesa, kao i da utvrdimo dalje zadatke. Ono na čemu moramo raditi je da mladi ljudi ostanu u regionu. To je način da se uklone sve tenzije iz prošlosti i kreiraju uslovi da njihov ostanak kako bi dijelili znanje među sobom", rekao je Han.

On je naglasio da je važno da se ekonomije povezuju, jer će to doprinijeti bržoj integraciji ovog dijela Evrope u EU.

U Trstu su se za istim stolom, po četvrti put u okviru procesa započetog u Berlinu 2014. godine, našli zvaničnici šest zemalja zapadnog Balkana, predstavnici institucija EU i zvaničnici šest zemalja članica EU - Austrije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Slovenije i Italije.

Izvor: SRNA