latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:54 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema kršenja prava nacionalnih manjina

U Republici Srpskoj nema kršenja prava nacionalnih manjina, izjavila je danas Srni predsjednik Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini Srpske Vesna Temelkoska Vuković.
Konferencija nacionalnih manjina u BiH - Foto: SRNA
Konferencija nacionalnih manjina u BiHFoto: SRNA

"Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske dobro su prihvatili izvještaj o stanju i zaštiti prava nacionalnih manjina u Srpskoj, iz kojeg se jasno vidi da u Republici nisu zabilježeni slučajevi kršenja prava nacionalnih manjina. Trudimo se da na svaki način pomognemo i većini u donošenju odluka, kao što je bio slučaj sa našim amandmanskim djelovanjem kojim je povećan budžet za projekte nacionalnih manjina", rekla je Vukovićeva.

Ona danas u Sarajevu učestvuje u radu međunarodne konferencije "Autentičnost nacionalnih manjina u BiH", čiji je cilj predlaganje uslova ili kriterijuma za odrednicu - koji građani BiH pripadaju grupi nacionalnih manjina.

Prema njenim riječima, najvažnije pitanje Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske u prošloj godini bilo je kapacitet podrške poslanika Savjetu nacionalnih manjina za mijenjanje "ostalih" u nacionalne manjine, kategorije koja još ne postoji u Ustavu.

"I vlast i opozicija dali su tada punu podršku toj inicijaticvi, koja bi trebalo da bude realizovana čim se otvori proces izmjene Ustava", navela je Vukovićeva.

Ona dodaje da se trenutni problemi pripadnika nacionalnih manjina odnose na zapošljavanje i obrazovanje.

Prema njenim riječima, zahtjeva za primanje u neke nove nacionalne manjine nije bilo, osim zahtjeva jednog poslanika koji je pomenuo Karavlase, nakon čega je zaključeno da će, kada bude stvorena mogućnost da se proglase još neke manjine, onda i taj zahtjev biti riješen.

Predsjednik Savjeta nacionalnih manjina BiH Tihomir Knežiček rekao je Srni da Romi, kao nacionalna manjina u BiH, nisu u dobrom položaju, za razliku od pripadnika ostalih nacionalnih manjina.

"To je potpuno jasno i to uvijek treba da imamo na umu kada se govori o položaju nacionalnih manjina u BiH", ističe Knežiček.

On kao zajednički problem vidi autentičnost nacionalnih manjina u BiH, što i jeste cilj današnje konferencije.

"Šta znači autentičnost nacionalne manjine, ko su pripadnici nacionalnih manjina u BiH i kako sve to ugraditi u zaknodavni okvir i izmjene Zakona o nacionalnim manjinama u BiH - pitanja su o kojima danas govorimo", naveo je on.

Prema njegovim riječima, saradnja nadležnih parlamentarnih tijela morala bi da bude mnogo bolja i sadržajnija sa Savjetom za nacionalne manjine BiH, kao savjetodavnim tijelom.

Predstavnik Savjeta Evrope Toni Pavloski pozdravio je rad današnje konferencije i naglasio značaj podizanja vidljivosti pitanja položaja nacionalnih manjina u BiH i zaštite njihovih interesa u skladu sa Okvirnom konvencijom Savjeta Evrope o zaštiti i pravima nacionalnih manjina.

Prema njegovim riječima, i ovo pitanje u uskoj je vezi sa očuvanjem mira i stabilnosti u regionu i Evropi.

"Savjet Evrope stoji na raspolaganju institucijama BiH na donošenju kvalitetnog zakonodavnog okvira za zaštitu nacionalnih manjina", istakao je Pavloski.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija naglašava značaj činjenice da BiH ima dobre zakone o pravima nacionalnih manjina, ali da je neophodno unapređivanje tog zakonodavnog okvira.

Ona je istakla potrebu definisanja autentičnosti nacionalnih manjina u BiH i kriterijuma na osnovu kojih se identifikuju pripadnici nacionalnih manjina.

"U praksi postoje dobri primjeri proporcionalne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH", zaključila je Đuderija.

Organizatori današnjeg međunarodnog skupa u Sarajevu - Savjet nacionalnih manjina BiH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i OEBS-om u BiH, poručili su da je njihov cilj i analiza zakonodavnog okvira za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u zemljama Evrope i prijedlozi unapređenja zakonodavnog okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina u BiH.

Izvor:Srna