latinica  ћирилица
12/07/2017 |  12:44 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Ljajić-Čepurin: Robna razmjena Srbije i Rusije povećana za 16 odsto

Robna razmjena između Srbije i Rusije za prvih pet mjeseci ove godine povećana je za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, istaknuto je na sastanku potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom.
Sastanak potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom - Foto: SRNA
Sastanak potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom ČepurinomFoto: SRNA

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da u Rusiju izvozi čak 815 srpskih kompanija, što je najveći broj do sada.

On je dodao postoji potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje i da je zbog toga potrebno da već u septembru budu nastavljeni pregovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i zemalja Evroazijske unije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima za stvaranje zajedničkih preduzeća u oblasti poljoprivrede, koja bi proizvodila u Srbiji, a potom izvozila na rusko i tržišta trećih zemalja.

Čepurin je predložio da tokom jeseni na nekom od brojnih poljoprivrednih sajmova u Rusiji bude organizovan sastanak dobavljača iz Srbije sa velikim ruskim distributivnim lancima, da bi bio povećan broj proizvoda iz Srbije na tržištima Moskve i drugih velikih gradova.

Čepurin je istakao i da ruski turisti sve češće dolaze u Srbiju i da ih je u prvih pet mjeseci 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On je izrazio nadu da će taj broj biti povećan uvođenjem avionske linije Niš - Kaluga u septembru ove godine.

Izvor: SRNA