latinica  ћирилица
12/07/2017 |  12:51 | Autor: RTRS

Prijem za oficire OS BiH koji odlaze u misiju u CAR

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Јeleč organizovao je prijem i razgovarao sa dva štabna oficira Oružanih snaga BiH koji sredinom ovog mjeseca odlaze u misiju EU u Centralnoafričku Republiku.
OS BiH - Foto: RTRS
OS BiHFoto: RTRS

U prvu rotaciju ove misije oficiri odlaze na šest mjeseci, uz mogućnost produženja do mjesec dana i biće angažovani u sastavu Multinacionalne komande Misije obuke EU u Banguiu, sa zadatkom obavljanja štabnih dužnosti koje zahtijevaju formacijska mjesta u navedenoj komandi.

Јeleč je rekao da je odlazak iz svoje domovine uvijek težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove, a gdje se obavljaju odgovorne dužnosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

On je naveo da će rad u misiji za njih biti veliki izazov na ličnom i profesionalnom planu, s obzirom da će zadatke izvršavati u međunarodnom okruženju, na nepoznatom terenu, u nepovoljnim klimatskim uslovima i daleko od svojih najmilijih.

Јeleč je poručio oficirima da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, da budu profesionalni i odgovorni prilikom izvršavanja zadataka, ali i da brinu o svom zdravlju i svojoj bezbjednosti, jer će na taj način u najboljem svjetlu predstaviti sebe, Oružane snage i BiH.

Predsjedništvo BiH je krajem maja donijelo odluku o učešću Oružanih snaga BiH u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici.

U saopštenju se navodi da je upućivanje pripadnika Oružanih snaga BiH u vojnu misiju EU za obuku u Centralnoafričkoj Republici veoma značajno, da na taj način Oružane snage BiH postaju dio odbrambeno-bezbjednosnog sistema EU, što predstavlja potvrdu i priznanje da je BiH spremna da doprinosi zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, kao i da predstavlja snažan podsticaj procesu integracije BiH u Uniju.

Izvor: Srna