latinica  ћирилица
12/07/2017 |  13:11 | Autor: RTRS

Mihajlović: Ugovorom u Trstu do jedinstvenog transportnog tržišta regiona

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je cilj ugovora o transportnoj zajednici zapadnog Balkana, koji će biti potpisan danas u Trstu, da sve zemlje regiona postanu jedinstveno transportno tržište.
Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović - Foto: SRNA
Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana MihajlovićFoto: SRNA

"Konkretni zadaci koje ćemo rešavati na osnovu ovog ugovora tiču se uklanjanja fizičkih barijera, tamo gde nema infrastrukture, ali podjednako važno je i to što roba na granicama neće stajati po nekoliko sati, jer mi želimo da što više tranzitnog saobraćaja ide preko Srbije", rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o Berlinskom procesu, Mihajlovićeva je za televiziju "N1" navela da o značaju ove inicijative najbolje govori to što je ona krenula od povezivanja u oblasti transporta, a da se danas došlo do saradnje predstavnika civilnog društva, saradnje privrednih komora regiona, te kancelarije za rodnu ravnopravnost.

"Od Srbije se očekuje da predvodi zapadni Balkan, kako u stabilnosti, tako u investicijama, jer se najveći priliv investicija očekuje u samoj Srbiji. Srbija ima jasan put ka EU, a Berlin može samo da donese dobro Srbiji i regionu i to treba da iskoristimo", navela je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je dodala da će se danas u Trstu na Samitu zemalja regiona voditi i finalni razgovori u kojima će biti dogovoreno finansiranje projekata u Srbiji vrijednih oko 300 miliona evra.

Govoreći o "auto-putu mira" Niš-Merdare-Priština, dužine 77 kilometara, Mihajlovićeva je navela da je ukupna procijenjena vrijednost izgradnje oko 850 miliona evra i da očekuje da projektna dokumentacija bude završena u oktobru, a da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini 2018. godine.

"Danas ćemo razgovarati, između ostalog, o finanasiranju izgradnje prve deonice, od Niša do Pločnika, vredne 230 miliona evra, u kombinaciji granta iz Investiconog okvira za zapadni Balkan, sredstava Evropske investicione banke /EIB/ i novca iz budžeta Srbije", dodala je ona.

Mihajlovićeva je rekla da će u Trstu prvi put biti predstavnici najvećih međunarodnih finansijskih institucija, uključujući EIB, Evropsku banku za obnovu i razvoj /EBRD/ i Svjetsku banku, sa kojima će se voditi razgovori o projektima važnim za Srbiju.

Ona je dodala da će ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisati ugovor sa EIB o izgradnji kliničkih centara u vrijednosti od 50 miliona evra, te da će se razgovarati i o modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, uključujući i elektrifikaciju i izgradnju obilazne pruge oko Niša.

Izvor: SRNA