latinica  ћирилица
12/07/2017 |  14:00 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Vulin: Beograd uvažava evroatlantska opredjeljenja susjeda

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je tokom sastanka sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a admiralom Mišel Hauard da je Srbija iskreno posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i da u potpunosti poštuje i uvažava evroatlantska opredjeljenja svojih susjeda, kao što očekuje da oni poštuju put koji je Srbija izabrala.
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tokom sastanka sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a admiralom Mišel Hauard u Napulju - Foto: SRNA
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tokom sastanka sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a admiralom Mišel Hauard u NapuljuFoto: SRNA

"Nismo spremni da budemo deo bilo kog vojnog saveza i čvrsto smo opredeljeni za politiku vojne neutralnosti. S druge strane, Vojska Srbije aktivno učestvuje u vežbama sa zemljama članicama NATO-a koje nas okružuju. To vidimo kao priliku za jačanje poverenja među zemljama regiona, što je ključno za stabilnost", rekao je Vulin.

On je na sastanku u Napulju istakao da Srbija ostaje dosljedna vojnoj neutralnosti, ali i da je opredijeljena za dalje jačanje saradnje sa NATO-om, prije svega, putem realizacije aktivnosti programa Partnerstvo za mir, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Јačanje sposobnosti Vojske Srbije je prioritet Ministarstva odbrane, a vežbe sa partnerima iz NATO-a, svakako, tome doprinose, kao uostalom i vežbe sa partnerima koje nisu članice tog vojnog saveza", naveo je Vulin.

On je dodao da Srbija na taj način gradi kapacitete za učešće u mirovnim operacijama EU i UN, te da postaje kredibilan partner za doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti, a kao naročito pozitivan vid saradnje izdvojio je onu koju ostvaruju Vojska Srbije i KFOR.

"KFOR je trenutno najodgovorniji činilac za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zbog toga je od ključnog značaja da snage KFOR-a ostanu tamo onoliko dugo koliko je potrebno", ocijenio je Vulin.

On je istakao da je stav Srbije da najavljena transformacija takozvanih Kosovskih snaga bezbjednosti u takozvane oružane snage Kosova predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"To sigurno ne doprinosi uspostavljanju trajnog mira i bezbednosti u regionu. Politički dogovori se moraju poštovati i ne mogu se menjati", upozorio je Vulin.

Hauardova se saglasila da je stabilnost regiona ključ za njegov ukupan napredak, a posebno za odnose Srbije sa njenim susjedima i učlanjenje u EU.

Ona je istakla i dobru komunikaciju Vojske Srbije sa KFOR-om i odličnu saradnju na operativno-tehničkom planu, što je potvrđeno putem redovnih sastanaka načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a, kao i velikim brojem zajedničkih aktivnosti.

Hauardova je potvrdila značaj stalnog političkog dijaloga i razmjene informacija, naročito kada je riječ o bezbjednosnim izazovima kao što su terorizam, organizovani kriminal ili migrantska kriza, sa kojom se suočava region zapadnog Balkana, ali i cijela Evropa.

Izvor: SRNA