latinica  ћирилица
12/07/2017 |  14:10 ⇒ 15:14 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH traži veću kaznu za Sašu Ćurguza

Tužilaštvo BiH zatražilo je pred Apelacionim vijećem Suda BiH veću kaznu zatvora za Sašu Ćurguza, koji je u martu osuđen na 15 godina za učešće u ubistvu zatvorenika u opštini Bihać 1992. godine, dok odbrana smatra da se suđenje treba ponoviti ili donijeti oslobađajuća presuda.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tužilac Milanko Kajganić rekao je da Prvostepeno vijeće nije dovoljno cijenilo otežavajuće okolnosti, ne preciziravši o čemu je riječ, te naglasio da ostaje kod navoda iznesenih u pisanoj žalbi.

Branilac Anja Loga smatra da je pogrešno zaključeno da je optuženi u junu 1992. godine bio na području opštine Bihać, te tvrdi da je on angažovan u Ripaču tek 10. jula iste godine. Ona je dodala da svjedoci u junu Ćurguza nisu vidjeli u Ripaču, kao i da smatra da većina svjedoka ne zna ko je optuženi i da su za njega saznali tek nakon rata i od ostalih zarobljenika.

"Muhamed Anadolac jedini poznaje optuženog i on mijenja svoj iskaz na glavnom pretresu. U izjavama iz istrage ne spominje optuženog, a na glavnom pretresu izjavljuje da mu je Ćurguz izbio jedan zub. Nema medicinske dokumentacije i govori da je pričao sa ostalim svjedocima. Vijeće nije kritički posmatralo izjave svjedoka", rekla je Loga.

Prema njenim riječima, nijedan dokaz odbrane nije prihvaćen kao relevantan, a olakšavajuće okolnosti nisu dovoljno cijenjene. Ćurguz se, takođe, obratio sudu, izrazivši žaljenje za sve žrtve i dodajući da smatra da nije kriv.

Izvor: SRNA