latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:47 | Autor: RTRS

Ministarstvo pravde - Najmanje jednom mjesečno o preporukama revizora

Kolegijum Ministarstva pravde Republike Srpske baviće se najmanje jednom mjesečno realizacijom preporuka iz revizorskog izvještaja Ministarstva za prošlu godinu, a u saradnji sa drugim institucijama radiće i na daljoj edukaciji zaposlenih radi što boljeg sprovođenja utvrđenih obaveza.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Posebno pitanje koje je navedeno u revizorskom izvještaju jeste uspostavljanje bolje interne revizije, na čemu će Ministarstvo potencirati prilikom izrade kadrovskog plana, kao i usvajanja budžeta, rečeno je Srni u resornom Ministarstvu.

Uočeni propusti u poslovanju kazneno-popravnih ustanova i njihovih privrednih jedinica stvaraju dodatnu obavezu Ministarstvu i rukovodiocima da preporuke iz izvještaja sprovedu i obezbijede poslovanje zasnovano na pozitivnim propisima.

Ministarstvo pravde Republike Srpske analiziralo je dostavljeni izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o sprovedenoj finansijskoj reviziji ovog ministarstva za 2016. godinu, a koji se odnosi i na 52 institucije u okviru institucija pravosuđa.

U izvještaju je uočen vidljiv napredak u poslovanju Ministarstva pravde i pravosudnih institucija Republike Srpske u 2016. godini, a sproveden je i najveći dio preporuka Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, koji se odnosio na prethodni period.

U okviru revizije, naročita pažnja posvećena je poslovanju ustanova za izvršenje krivičnih sankcija i njihovih privrednih jedinica, što je veoma važno za unapređenje rada ovih ustanova i Ministarstva pravde, koje se bavilo analizom Nacrta izvještaja o sprovedenoj finansijskoj reviziji i prije njegove konačne izrade.

U izvještaju je vidljivo da znatan broj obaveza ostaje za Ministarstvo pravde Republike Srpske i za institucije koje su u njegovoj resornoj nadležnosti, da bi se u potpunosti realizovale navedene preporuke i u narednom periodu došlo do pozitivnog revizorskog izvještaja.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske ističu da svako od odgovornih u Ministarstvu i institucijama pravosuđa mora napraviti maksimum u poštovanju zakonskih i podzakonskih akata, što će Ministarstvo svakako pratiti.

U Ministarstvu pravde Republike Srpske izražavaju zahvalnost Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske na veoma korektnoj saradnji, jer ovaj izvještaj predstavlja akcioni plan kako Ministarstva pravde Republike Srpske, tako i institucija pravosuđa, za otklanjanje uočenih nedostataka.

Izvor: Srna