latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:54 | Autor: RTRS

Bivši ministar Dulić osuđen na 3,5 godina

Nekadašnji ministar ekologije Srbije Oliver Dulić osuđen je danas na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je zlupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine.
 - Foto: TANЈUG
Foto: TANЈUG

Istom presudom Specijalnog suda u Beogradu, njegov zamjenik Nebojša Јanjić osuđen je na tri godine zatvora, a direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak na godinu zatvora.

Njima je izrečena i zabrana obavljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Јanjića, i tri godine za Drobnjaka. Sud je zaključio da su optuženi krivi, te da su dokazani navodi optužnice kojom ih tužilaštvo tereti za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Dulić je optužen da je dao usmeni nalog Јanjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo potrebnu zakonsku dokumentaciju.

Јanjić je prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. godine izdao dozvole, iako za to nisu bili ispunjeni neophodni uslovi. Izdavanjem dozvola slovenačkom preduzeću omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju Putevi Srbije i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtjevima. Današnja presuda je prvostepena, a osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu.

Izvor: SRNA