latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:08 | Autor: RTRS

Prihvatiti da su osim Bošnjaka stradali i Srbi i Hrvati

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović poručio je danas sa Zalazja kod Srebrenice da nema priče o zajedničkom državnom konceptu sve dok međunarodna zajednica, javnost i bošnjački član Predsjedništva BiH ne prihvate da su osim Bošnjaka u ovoj zemlji stradali i Srbi i Hrvati.
Radomir Pavlović  - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Radomir Pavlović - polaganje vijenacaFoto: SRNA

"Zalazje je jedan od primjera napada i pokolja u srpskim selima na velike pravoslavne praznike kao što su Petrovdan i drugi", rekao je Pavlović.

On je podsjetio da su pripadnici takozvane Armije BiH organizovano i sistematski vršili etničko čišćenje, progon i ubijanje Srba na svirep način s ciljem da se realizuje "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića o unitarnoj BiH u kojoj nije bilo mjesta za Srbe, koje je trebalo protjerati.

"To potvrđuje podatak da su muslimanske snage 1992. godine napadale i sistematski uništile 56 srpskih sela u srebreničkoj opštini ubijajući i uništavajući sve što je srpsko, a za oko 3.500 srpskih žrtava u srednjem Podrinju nijedan Bošnjak nije odgovarao", istakao je Pavlović.

Prema njegovoj ocjeni Međunarodni sud u Hagu bio je pristrasan kao i pravosuđe u BiH.

"Insistiraćemo preko zemalja `kontakt grupe` i drugih velikih sila da se formira drugi sud, kao što je bio sud, koji je sudio nacistima nakon Drugog svjetskog rata, i da taj sud procesuira sve počinioce zločina u BiH", naveo je Pavlović.

Izvor: Srna