latinica  ћирилица
12/07/2017 |  17:13 | Autor: RTRS

U petak o smanjenju viškova naoružanja

Eufor će u petak, 14. jula, u Sarajevu biti domaćin ceremonije potpisivanja ugovora za projekat "EU STAR" koji za cilj ima smanjenje viškova naoružanja i bezbjedno skladištenje municije, za koji je EU obezbijedila oko 2,8 miliona evra.
Zastarjelo naoružanje u BiH - Foto: RTRS
Zastarjelo naoružanje u BiHFoto: RTRS

U saopštenju UN u BiH navodi se da će tokom naredne dvije godine kroz projekat "EU STAR" biti uništeno 3.000 tona nestabilne municije u specijalizovanim domaćim i međunarodnim postrojenjima za demilitarizaciju.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane BiH iz juna prošle godine, Oružane snage BiH odgovorne su za 17.000 tona municije smještene u 12 skladišta širom zemlje.

Cilj ovog projekta je da se smanje rizici i opasnost za mir, stabilnost i razvoj u BiH kroz značajno umanjenje zaliha nestabilne municije, kao i potpuni prenos znanja sa projekta na osoblje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, doprinoseći razvoju održivog sistema upravljanja municijom u BiH.

Projekat "EU STAR" u potpunosti finansira EU, a realizovaće ga Razvojni program UN /UNDP/ u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH i Euforom do decembra 2019. godine.

Ugovor će potpisati ministar odbarane BiH Marina Pendeš, šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark, komandant Eufora general-major Anton Valdner i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Ceremonija potpisivanja biće upriličena u bazi Butmir u 10.00 časova.

Izvor: Srna