latinica  ћирилица
12/07/2017 |  17:34 ⇒ 13/07/2017 | 08:13 | Autor: RTRS

Švedska optužila Erdogana za genocid i ratne zločine

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužen je u Švedskoj za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Tužbu je podiglo petoro švedskih poslanika zbog, kako je navedeno, uloge turskog predsjednika u krvavom sukobu između turskih snaga i kurdskih militanata 2015. godine.
 
Ovo je prva tužba protiv Erdogana podignuta u Švedskoj. Osim njega, presudom je obuhvaćeno još nekoliko turskih zvaničnika i ministara, među kojima i premijer Binali Јildirim.

- Svako ko namjerno uništi, djelimično ili potpuno, neku etničku zajednicu ili naciju, kriv je za genocid - stoji u tužbi.

Sada je na državnom tužiocu da odluči da li će pokrenuti istragu po optužbi ili ne. Ukoliko to uradi, Švedska bi mogla da izda nalog za Erdoganovo hapšenje.

Poslanik Anika Lilemets izjavila je da podnosioci tužbe od suda traže da se Erdogan kazni zbog zločina protiv čovječnosti i genocida. Njen kolega iz Partije zelenih, Karl Šliter, izjavio je da se nada da će i druge evropske zemlje razmotritri slične tužbe.

- Ako Erdogan bude spriječen da se utiče na evropske zemlje onako kako želi, nadam se da će to uticati na njegovu politiku - rekao je Šliter.

U Švedskoj je 2014. donijet zakon kojim su državnim sudovima data ovlašćenja u svim slučajevima protiv čovječnosti bez obzira gdje se zločin dogodio.

U martu je Kancelarija za ljudska prava UN objavila da su od jula 2015. do decembra 2016. godine na jugoistoku Turske počinjena masovna uništavanja, ubistva i brojna druga kršenja ljudskih prava. Oružni sukob Kurda i turske vojske traje od 1984. godine.

Procjenjuje se da je od početka sukoba do danas poginulo više od 40.000 ljudi. Kurdi zahtijevaju autonomiju, dok Erdoganova vlast smatra kurdsku Radničku partiju (PKK) terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije