latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:24 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Prva SDS proslavila krsnu slavu (VIDEO)

Oni koji su stvarali SDS 1990-te, okupljeni oko Prve SDS, krsnu slavu – Petrovdan proslavili su u Palama.
Prva SDS - Foto: RTRS
Prva SDSFoto: RTRS

Članovi Koordinacionog odbora Prve SDS održali su i sjednicu Inicijativnog odbora sa koje je poručeno da će Izborna skupština stranke biti održana 19-og avgusta, u Banjaluci. Poručili su da je razlog aktiviranja - nezadovoljstvo djelovanjem rukovodstva SDS-a koje je napustilo osnovne programske principe.

Nije riječ o osnivanju nove, već aktiviranju rada stranke osnovane '90-te godine, ističu članovi Prve Srpske demokratske stranke. Ne kriju da su uvrijeđeni zbog stalnog čišćenja i odstranjivanja iz stranke.

- Više i nema u vrhu SDS-a niko od onih stvaraoca stranke i stvaraoca Republike Srpske. Sa njom vlada jedna interesna grupa, ono demokratska moglo bi da se tumači kao diktatorska, vidite svakih 10 ili 5 dana odstrane nekog, čak i poslanika i čovjeka iz samog vrha, tako da je došao trend stalnog propadanja, mi to moramo zaustaviti - istakao je predsjednik Koordinacionog odbora Prve SDS Božidar Vučurević.

Moramo se aktivirati da bi spasili što se spasiti da, kažu članovi Prve SDS. Osnovni razlog ponovnog aktiviranja je to što je, ističu, SDS napustio osnovne principe utvrđene 1990-te, principe suštinske za razvoj Srpske i opstanak srpskog naroda. Kažu, godinama su kontaktirali rukovodstvo stranke, ali oni ne žele da pregovaraju.

- Mi nemamo ništa protiv SDS-a, mi imamo problem protiv rukovodstva SDS-a koje je napustilo politiku SDS-a i krenulo nekim svojim putem, vjerovatno putem trasiranim interesom pojedinaca ili grupica koji su našli sebe u tome. Dobro im je i tu se drže - naglasio je član Prve SDS Gojko Kličković.

Јaz između aktuelnog rukovodstva SDS-a i Prve SDS pokušavaju da prevaziđu iz Asocijacije stvaralaca Srpske, koji su se pojavili kao gosti u Palama. Kažu, ne treba novi raskol u stranci.

- Nadam se da ćemo uspjeti u tome, ako ne uspijemo onda bi to bio nekakva 7 ili 8 stranka ili frakcija koja se odvojila od SDS-a, a to nije dobro - rekao je predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik.

Kako bilo, iz Prve SDS poručuju - program sa vraćanjem temeljnih principa – jedinstvo srpskog naroda, rješavanja pitanja mladih i boraca, biće predstavljen na izbornoj skupštini 19. avgusta. Potvrđuju i da izlaze na opšte izbore sljedeće godine s uvjerenjem da će potom biti druga ili treća stranka po snazi, iza SNSD-a.