latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:35 ⇒ 13/07/2017 | 13:46 | Autor: RTRS

Cvijanović: SM BiH se od februara nije bavio Transportnom zajednicom (VIDEO)

BiH nije bilo na potpisivanju sporazuma Transportne zajednice na Samitu zapadnog Balkana u Trstu.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Ranije je saopšteno da zaključci Vlade Republike Srpske, u kojima je traženo da prezentovanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, ali i traženje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći imati pristup prometnoj infrastrukturi u BiH, nisu prihvatljivi za Savjet ministara, ni za Evropsku komisiju.

Ugovor je definisan bez uvažavanja stavova Srpske i tako je još jednom opstruisan mehinazam koordinacije, poručuju zvaničnici Srpske.

Ugovor o transportnoj zajednici bio je glavna tema današnjeg razgovora ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana. Crnadak ni ovaj put nije propustio priliku da Republiku Srpsku optuži za opstrukcije.

- Protivljenje Vlade Srpske potpisivanju Ugovora je nelogično, jer ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje u regionu, zašto ne bi bila korisna i za Republiku Srpsku - rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

To je pokušaj prebacivanja loptice na Republiku Srpsku i prikrivanje činjenice da se Savjet ministara od februara nije bavio pitanjem Transportne zajednice, niti je pokušao da usaglasi stavove sa Vladom Srpske, poručuje premijerka Željka Cvijanović.

- Vlada Republike Srpske ne vodi nikoga u izolaciju, ali nema namjeru ni da pomaže takvom Savjetu ministara da prikriva svoju nesposobnost. Njihovo stalno prozivanje Srpske po raznoraznim svjetskim destinacijama da, tobože, nešto blokira, jeste žalosno, ali i već prevaziđena priča. Bolje bi bilo da se late posla i počnu da vode procese u skladu sa usvojenim mehanizmom koordinacije, a i da konačno pročitaju šta u njemu piše, umjesto da vode svoje jadne političke ratove sa institucijama Srpske - dodala je Cvijanović.

Sličnu poruku poslao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Kakvi su stavovi Јohanesa Hana, prenio je prvo Igor Crnadak, a zatim se na njih pozvao i Mirko Šarović. Tvrde da su uslovi Srpske neprihvatljivi za Evropsku komisiju.

- Ne može jedna varijanta - mi smo za članstvo ali pod našim uslovima. Uslovi su jednaki za sve. tekst se ne može mijenjati, to su jasno rekli u EK - istakao je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

Kada je riječ o zahtjevu Vlade o zajedničkom definisanju stavova od svih nivoa vlasti koji će biti predstavljeni u okviru Transportne zajednice po principu rotacije, premijerka napominje da to nema veze sa EU.

- To je naša unutrašnja stvar, tako da uzaludno govore neistinu kako se tome protivi EU. Uostalom, to je definisano u duhu mehanizma koordinacije - naglasila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ovim je Savjet ministara pokazao da je najnesposobniji od svih do sada, poručila je Cvijanovićeva.