latinica  ћирилица
12/07/2017 |  18:58 | Autor: RTRS

Cerar i Plenković bez dogovora o primjeni arbitraže

Premijeri Slovenije i Hrvatske, Miro Cerar i Andrej Plenković, razišli su se bez dogovora o primjeni arbitražne presude o graničnom sporu dvije zemlje u Piranskom zalivu.
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter) -
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter)

Dok Cerar smatra da je konačna presuda arbitraže obavezujuća za obje zemlje, i da je njome riješeno pitanje koje je opterećivalo njihove odnose, Plenković ističe da ne može da pristane na njenu implementaciju, jer je čitav proces, kako kaže, kompromitovan.

Oni su ipak izjavili da su zadovoljni razgovorom, iako su njihovi stavovi o implementacije arbitraže različiti.

Cerar je, naime, najprije podsjetio da je potpisivanje sporazuma o arbitraži o graničnom sporu omogućio Hrvatskoj ulazak u EU.

- Ne radi se o pokoravanju stavovima Slovenije, već poštovanje preuzetih međunarodnih odluka. Sada moramo da napravimo korake u sm,eru implementacije odluke i spremni smo na dijalog koji će dovesti do rješenja - rekao je Cerar.

Plenković je, međutim, ostao pri stavu da presuda za Zagreb nije obavezujuća i da je Hrvatska nema namjeru da primjenjuje.

Ključna poruka je, prema njegovim riječima, da se ne mogu donositi jednostrane odluke.

- Današnji susret je signal dobre volje, nema nikakvih tenzija i stojimo na tome da se konsenzusom riješe otvorena pitanja, ali ne tako što bi se prihvatila odluka iz procesa iz kojeg je Hrvatska izašla prije dvije godine - naveo je Plenković.

Izvor: Tanjug