latinica  ћирилица
12/07/2017 |  20:04 | Autor: RTRS

Uložena izjava Azre Sarić koju je dala za SIPA

Tužilaštvo BiH uložilo je na suđenju Fahrudinu Radončiću koji se tereti za ometanje rada pravosuđa kao dokaz izjavu koju je Azra Sarić dala SIPA u okviru postupka protiv Nasera Keljmendija zbog ubistva Ramiza Delalića Ćele.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

U izjavi iz aprila 2014. godine, koja je na insistiranje odbrane pročitana u sudnici, Sarićeva je govorila o svom poznanstvu sa Delalićem i njegovoj opreznosti posljednjih mjeseci života.

Na pitanje u kakvim je odnosima Delalić bio sa određenim osobama, Sarićeva je odgovorila da nije bio u neprijateljstvu sa Radončićem, prenosi Birn.

Ona je navela i da joj je Delalić rekao da nije bio u dobrim odnosima sa Keljmendijem, Muhamedom Alijem, Azizom Gašijem i Zijadom Turkovićem, koji su u odvojenim postupcima osuđeni za različita krivična djela.

Osim izjave, tužilac Elvira Stanojlović predočila je i naredbu o proširenju istrage za Delalićevo ubistvo, napominjući da se još uvijek vodi istraga protiv Radončića.

U spis su uloženi i zahtjevi za međunarodnu pravnu pomoć koju je uputilo Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova i dopisi vezani za saslušanja video-linkom Ehlimane Delalić, Aldina Hajdarevića i Sarićeve.

Odbrane Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, koji su uz Radončića optuženi u ovom predmetu ukazale su da su na neke od dokaza uložile prigovor relevantnosti.

Radončićev branilac Dragan Barbarić dodao je da je BiH mogla odbiti međunarodnu pravnu pomoć kada je u pitanju postupak protiv Keljmendija, te da se jednom licu ne može dva puta suditi za isto djelo.

Tužilaštvo je uložilo i zapisnike o saslušanju svjedoka Sabahudina Žuje generalnog direktora "Farmavite", koje je dao Sipi i Azre Sarić dato Tužilaštvu BiH, pojašnjavajući da su im predočeni u sudnici.

Odbrana je i na ove dokaze istakla prigovore.

Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na Sarićevu da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Keljmendija, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na teret Radončiću stavljeno je i da je u dogovoru sa Dautbašićem nastojao da od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u Ambasadi SAD u BiH, sazna da li je otvorena istraga u vezi sa pritiskom na Sarićevu i ako jeste, da pokuša da utiče da bude zatvorena.

Hadžijahiću je zauzvrat, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Sve četvoro su optuženi i za udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Izvor: SRNA