latinica  ћирилица
14/07/2017 |  11:26 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Političari se nedovoljno bave problemom iseljavanja stanovništva

U Banjaluci je danas završeno zasjedanje 70. Biskupske konferencije BiH, na kojoj je ocijenjeno da je iseljavanje naroda sve veći problem na ovim prostorima, te da se političari njime ne bave dovoljno.
Katolička crkva Svetog Bonaventrure u Banjaluci (Foto: mapio.net) -
Katolička crkva Svetog Bonaventrure u Banjaluci (Foto: mapio.net)

Biskup banjalučki Franjo Komarica ocijenio je da, kada je riječ o problematici Katoličke crkve u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, /samoproglašenom/ Kosovu, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji, da je zajednički problem sve brojnije iseljavanje stanovništa ovih zemalja prema srednjoj i zapadnoj Evropi.

"Očigledno je da je to ozbiljan društveni problem, kojim se političari premalo bave, iako se ovo područje sve više prazni, a demografska slika je sve lošija", rekao je Komarica na konferenciji za novinare.

On smatra da je potrebno odgovoriti na pitanje "zašto se to događa i da li se mora događati".

Komarica je naveo da ima i onih koji nisu prisiljeni da napuste rodni kraj, gdje imaju radno mjesto i normalan život, ali ga napuštaju, jer im se nudi prilika za veću zaradu.

"Pitamo se šta rade naši politički i svi društveni faktori u ovim zemljama da se ljudima omogući da ostanu u svom rodnom kraju, te koliko apeluju na bogatije zemlje da pomognu `ekonomskim injekcijama` da bi se zaustavio talas iseljavanja", rekao je Komarica.

On je izrazio žaljenje što "oni koji su bili zaduženi za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma to nisu radili ozbiljno, kako su to morali".

Komarica je poručio da je potrebno pitati i zašto je to tako i pod čijim se odobrenjem tako radilo, te da se ne smije dozvoliti da na ovim prostorima i dalje vrijedi briselska politika čiji je princip "što gore-to bolje".

Govoreći o uticaju međunarodne zajednice na položaj Hrvata u BiH, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić je rekao da bi za BiH bilo najbolje kada bi se o njenoj sudbini mogli dogovoriti domaći političari.

"Najpametnije bi bilo da domaći ljudi shvate da moramo jedni sa drugima pronaći način da živimo u ravnopravnosti. Tek tada možemo govoriti o budućnosti ove zemlje", istakao je Puljić.

On je naveo da su tokom konferencije BiH biskupi razmijenili i iskustva u radu, ističući da je jedna od važnih djelatnosti Katoličke crkve rad "Karitasa", koji bi trebalo učiniti što djelotvornijim i usklađenijim.

U saopštenje nakon završene Biskupske konferencije BiH, koje je pročitao generalni sekretar konferencije Ivo Tomašević, navedeno je i da su biskupi odobrili opšti pravilnik "Karitasa BiH", te prihvatili godišnji izvještaj i izvještaj nadzornog vijeća ove organizacije.

"I ovom prilikom biskupi zahvaljuju svim direktorima i radnicima i onima koji su podržavali `Karitas`, te podstiču sve vjernike na žarku molitvu za tolike dobrotvore koji su pomagali u teškim ratnim danima, a mnogi to čine i danas", navedeno je u saopštenju.

Izvor: SRNA