latinica  ћирилица
14/07/2017 |  11:45 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

Film "Lica lafore" u Barseloni, na Svjetskom kongresu borbe protiv epilepsije

Film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, biće prikazan u Barseloni na 32. međunarodnom kongresu Internacionalne lige borbe protiv epilepsije, koji će biti održan od 2. do 6. septembra.
Film "Lica lafore" - Foto: RTRS
Film "Lica lafore"Foto: RTRS

Film "Lica Lafore" na jednom od najznačajnih svjetskih događaja u oblasti neurologije, imaće dvije projekcije, 2. i 5. septembra.

Intrenacionalna liga borbe protiv epilepsije je najvažnija svjetska organizacija ljekara i istraživača posvećenih borbi protiv epilepsije. Organizacija, koja je osnovana 1909. godine, djeluje u više od stotinu zemalja, a čini je više od 15.000 članova.

Autor filma Denis Bojić ističe da je, osim značaja i globalni doprinos borbe porodice Gajić u borbi protiv najtežeg oblika epilepsije kod ljudi, ovo ujedno jedna od značajnijih promocija Republike Srpske u svijetu uopšte. Prepoznavanje i prikazivanje filma na ovako visokom nivou, dokaz je da su se trud i rad kompletne filmske ekipe isplatili.

"Prije svega ovo je ogromna čast, ali i uspjeh svih nas. Biće to prilika da se vodeći svjetski ljekari, istraživači i predstavnici farmaceutskih kompanija, okupljeni na jednom mjestu, upoznaju sa Republikom Srpskom, ali i čitavim regionom u jednom potpunom drugačijem svjetlu. Nakon niza tamnih, ratom obojenih stereotipa, prema kojima nas u svijetu uglavnom prepoznaju, iz Banjaluke dolazi moćna, univerzalna roditeljska borba u kojoj porodica Gajić, spasavajući svoju djecu, istovremeno spasava živote djece širom svijeta", istakao je autor filma Denis Bojić.

Film "Lica Lafore" dokumentuje desetogodišnju borbu porodice Gajić i njihove napore u pronalasku lijeka za Laforinu bolest. Dobrim dijelom zahvaljujući njihovim donacijama, tim istraživača iz Kanade koji predvodi profesor Miansian, nakon stotinu godina pronašao je lijek za Laforinu bolest. Očekuje se da prvi pacijent terapiju primi 2018. godine, a naučnici potvrđuju da će ovaj lijek imati efekta i kod niza neuroloških oboljenja kao što su Alchajmerova bolest, Als, Hatingtonova i Parkinsonova bolest.

Kritika filma "Lica Lafore" stiže i iz Holivuda. Atom Egojan, sa šest nominacija u Kanu i dvije nominacije za Oskara, proslavljeni kanadski i jedan od najpoznatijih svjetskih režisera, u svojoj recenziji filma, između ostalog, navodi:

"Ovaj film nas vodi na jedinstveno putovanje, pokazujući nam pravo lice čovječnosti. Istovremeno, svima nam daje nadu koja je tako rijetka i dragocjena".