latinica  ћирилица
14/07/2017 |  13:42 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Konačni rezultati konkursa za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je konačne rezultate konkursa za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja, prema kojima će biti omogućen odlazak za 22 redovna studenta prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa javnih visokoškolskih ustanova iz Srpske radi studiranja na visokoškolske ustanovea u inostranstvu.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS

Sredstva su takođe odobrena za odlazak u inostranstvo devet zaposlenih na javnim visokoškolskim ustanova u Republici Srpskoj i dolazak jednog zaposlenog sa visokoškolske ustanove iz inostranstva u Republiku Srpsku, potvrđeno je iz ministarstva.

Za međunarodnu razmjenu studenata i akademskog osoblja u akademskoj 2017/18. godini Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijediće 55.000 maraka.

Najveći broj studenata na konačnoj rang-listi je sa Medicinskog, Arhitektonsko-građevinskog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci te Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a odlaze na razmjenu u Češku, Poljsku, Njemačku, Rusiju, Sloveniju, Izrael, Rumuniju, Austriju, Mađarsku, Italiju i Indiju.

Nastavno osoblje, čiju će razmjenu finansirati Ministarstvo prosvjete i kulture, prema konačnoj rang-listi, predaje na Elektrotehničkom, Prirodno-matematičkom, Arhitektonsko-građevinskom, Pravnom i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci te Filozofskom, Pravnom i Poljoprivrednom fakultetu Univeziteta u Istočnom Sarajevu, a odlaze na razmjenu u Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Rusiju i Švajcarsku.

Sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada dolazi u razmjenu jedan profesor na Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Potpisivanje ugovora sa kandidatima kojima su dodijeljena sredstva za sufinansiranje međunarodne razmjene studenata i akademskog osoblja predviđeno je 21. i 24. jula od 9.00 do 16.00 časova u prostorijama Ministarstva prosvjete i kulture u Banjoj Luci, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Konačne rang-liste dostupne su na portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.