latinica  ћирилица
15/07/2017 |  15:41 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Zatvaranje glavne ulice zadalo glavobolje Dobojlijama! (VIDEO)

Dobojlije muku muče sa saobraćajnim gužvama koje su posljedica zatvaranja dijela glavne gradske ulice.
Doboj - Zatvaranje glavne ceste - Foto: RTRS
Doboj - Zatvaranje glavne cesteFoto: RTRS

Sličan scenario viđen je i prije nekoliko godina kada se pilot projekat pokazao katastrofalnim potezom, ali to gradskoj upravi nije smetalo da ga ponovo servira građanima.

Saobraćajne gužve u glavnoj gradskoj ulici kakve Dobojlije ne pamte. Na semaforima još gore. Nervoza, čeka se, kažu neki, kao na graničnom prelazu. Većina vozača smatra da je razlog gužvi zatvaranje dijela glavne ulice i njeno pretvaranje u pješačku zonu.

Pješake raduje svaka inicijativa koja je njima u korist. Međutim, uz gradski park i njegovu hladovinu, te široke trotoare, dio glavne ulice kao pješačku zonu tokom dana gotovo da niko ne koristi. Ulica je prije sedam dana blokirana betonskim žardinjerama, ali je jedan od neupućenih vozača vozilom probio blokadu i izazvao saobraćajnu nezgodu, ipak bez većih posljedica. Zatvaranje ulice nadležni su obrazložili potrebama penzionera i najmlađih.

- Pošto je blizina gradskog parka kako bi se djeca vozala na biciklima, Gradska uprava je donijela odluku da u trajanju od dva mjeseca pretvori u šetalište, odnosno pješačku zonu - rekao je načelnik Odjeljenja za stambeno- komunalne djelatnosti Slavko Kovačević.

Šta je potrebno ispuniti i kakva saobraćajna pravila treba da važe u ovakvim slučajevima niko iz struke nije želio da objasni. Nadležnost nema ni policija osim u dijelu da reguliše saobraćaj.

- U skladu sa određenim režimom saobraćaja mi kao pripadnici policije preduzimamo mjere iz svoje nadležnosti kako bi se u što normalnijem redu taj saobraćaj odvijao - istakao je komandir PS za bezbjednost saobraćaja Јugoslav Stevanović.

Prije nekoliko godina propao je pokušaj zatvaranja ulice pa su gradske vlasti pod pritiskom javnosti i saobraćajnih gužvi odustale od te namjere. Postavlja se pitanje da li će na novu odluku građani čekati dva mjeseca, koliko je planirano da ulica bude zatvorena ili će to učiniti prije, da bi olakšali građanima.