latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:01 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Nedostaje li konobara i kuvara u Trebinju? (VIDEO)

Nedostaje li konobara i kuvara u Trebinju? Odgovor je potvrdan iako ih je, sa tim stručnim zvanjima, veći broj na birou za zapošljavanje.
Ugostitelji - Foto: RTRS
UgostiteljiFoto: RTRS

Do zaposlenja ne mogu svi, jer selekciju vrše poslodavci, koji traže konobare i kuvare sa iskustvom. Tražeći rješenje, makar i kao pomoćni i sezonski radnici, brojni zanat peku ili do povremene zarade stižu na primorju.

Risto Gudelj, do glavnog konobara, stigao je poslije jedanaest godina rada, od Trebinja do primorja, i nazad. Nije školovani ugostitelj, ali tvrdi da mladi, uz upornost, korektnu komunikaciju, poznavanje jezika i disciplinu, mogu solidno zaraditi.

- Završio sam ekonomsku školu i nije bilo posla u struci - dodao je Gudelj.

Iako joj je tek dvadeset, Milica Skulić, preuzela je smjenu glavnog kuvara u restoranu. Spoznala je razliku između naučenog i zahtijeva poslodavca i gosta.

- Dvoumila sam se. Mislila sam da nikada neke stvari neću savladati, ali vremenom sve to nadolazi - istakla je Sekulićeva.

- Sve zavisi od njegove volje, od ambicija, ako hoće da uči i da radi - tvrdi vlasnica ugostiteljskog objekta
 Tanja Šakotić.

Ipak, pitanje ponude i potražnje, ili bolje rečeno – zarada, na kraju je odnos poslodavac-radnik, u kome svako ima svoj interes. Šezdeset konobara i stotinu deset kuvara, uglavnom bez iskustva, u Trebinju je na spisku nezaposlenih. 

- Problem je u sistemu školovanja, zato što ova djeca pohađaju školu u učionicama, uđu u alakard restoran i vlasnici ih ne smiju pustiti u rejone - smatra vlasnik ugostiteljskog objekta Јugoslav Deretić.

Pojedinci, u traženju bolje zarade, odbijaju ponude. 

- Neće omladina da radi, nisam ni ja počeo da radim za neku veliku platu. Počeo sa sa malom i stigao sam tu gdje sam - naglasio je konobar Đorđe Sekulić. 

- Ima dosta naših lica, koja ovdje ne traže aktivno posao, jer zarađuju dobro preko granice ili su našli posao u svom zanimanju - izjavila je rukovodilac biroa za zapošljavanje Trebinje Mirjana Sekulić.

Neki od njih, sa iskustvom ili bez , vratiće se u svoju sredinu. Tim prije, tvrde ugostitelji, što je sa svakom novom sezonom, potrebno i više radnika.