latinica  ћирилица
16/07/2017 |  17:42 | Autor: RTRS

Vučić: Važno predstavljanje politike Srbije u Americi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u posjeti SAD, rekao je da će sa američkim zvaničnicima razgovarati, između ostalog, o srpsko-ruskim odnosima, slučaju "braće Bitići", kao i paljenju američke Ambasade u Beogradu.
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto: © Tanjug/ Tanja Valic)Foto: RTRS

On je novinarima u Vašingtonu izjavio da je veoma važno za Srbiju što ima priliku da u Americi predstavi svoju politiku, dodajući da su ključne teme regionalna politika i odnosi, te Odnosi Srbije i SAD.

Vučić je rekao da danas treba da se sastane sa šefovima Nacionalne garde SAD, kao i Garde Ohaja, sa kojima će razgovarati o zajedničkim aktivnostima, vojnoj neutralnosti, stavovima Srbije, saradnji između srpskih i američkih oružanih snaga, o učešću Srbije u međunarodnim misijama pod zastavom UN.

On je dodao da će biti riječi i o tome kako Srbija može da doprinese nastavku borbe protiv terorizma, prenosi Radio-televizija Srbije.

"Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji. Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rješavanja problema na Zapadnom Balkanu", dodao je Vučić.

Vučić kaže da će se večeras sastati sa /penzionisanim generalom/ Dejvidom Petreusom, a sutra sa američkom poslovnom zajednicom, zatim sa brojnim kongresmenima, ali da je najvažniji sastanak sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom.

On je ponovio da Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nema apsiracije da ulazi u bilo koji vojni savez i da će on taj stav potvrditi.

Komentarišući izjavu američkog ministra odbrane DŽejmsa Matisa da je akcija hrvatske vojske i policije "Oluja" bila veličanstven poduhvat, Vučić je istakao da tu nema šta da bude pohvaljeno jer je u toj akciji ubijeno više od 2.000 ljudi, starih i djece, te da je to za Srbiju jedan od najtužnijih dana u srpskoj istoriji.

Vučić je rekao da Srbija ne želi nikakve sukobe ni sa kim i izrazio uvjerenje da će sa Hrvatskom graditi sve bolje odnose.

Izvor: SRNA