latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:26 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Protjerani Srbi na srušenim ognjištima u Gostovićima (VIDEO)

Prije 25 godina, pripadnici tzv. Armije BiH sa zemljom su sravnili 22 srpska naselja u rejonu Gostovića kod Zavidovića i protjerali više od 3 i po hiljade Srba.
Gostovići - Foto: RTRS
GostovićiFoto: RTRS

Protjerani Srbi, za seosku slavu obišli su svoja nekadašnja ognjišta i groblja. Nakon 25 godina od protjerivanja, danas je prvi put na slavu, u goste, došao načelnik opštine Zavidovići.

Za proteklih 25 godina na slavu im niko nije dolazio, a za to vrijeme na svoja ognjišta vratilo se samo osmoro Srba. Јedan od njih je sedamdesetrogodišnji Čedomir Nedić koji sa suprugom Ljubicom već nekoliko godina živi na svom starom ognjištu.

- Nije loše, jeste da smo sami i nedostaje nam komšiluk, nemamo nikakvih problema ni sa ovim drugima - kaže Nedić

Gostovićani ne mogu da zaborave svoj kraj, planiraju da prvo srede groblja i crkvu Svetog Nikole. Ove godine, prvi put nisu zatekli oskrnavljene grobove i crkvu.

- Da nam se pomognu da sagradimo jednu nastrešnicu gdje se može narod sakriti od kiše, od sunca. Da bude lijepo svima kad god dođu ovdje. U planu je da se izgradi rasvjeta, da se osvijetl naša crkva - istakao je predsjednik Zavičajnog udruženje Gostovićana iz Modriče Radenko Lazić. 

Dolazak načelnika opštine Zavidovići na seosku slavu, Gostovićani tumače kao prestanak dosadašanjih opstrukucija njihovom povratku. Prestavnici opština Modriča i Zavidovića dogovorili su se da zajednički stvore uslove za veći povratak Srba.

- Rrebamo na neki način gurnuti u kraj ono što se desilo ovdje, zlo koje nikom nije donijelo dobra. To nam treba biti motiv da mi započnemo sa nekim normalanim životom - izjavio je načelnik opštine Zavidovići Hašim Mujanović.

- Načelnik Zavidivića je našao trenutak kada će doći da na korektan i fin način tim ljdima kaže da su ovdje dobro došli, da to pomirenje mora da bude i da se oni ovdje osjećaju kao na svome - dodao je načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.

 Povodom seoske slave, u Hramu Svetog Nikole služena je Sveta liturgija i parastos za 90 poginulih Gostovićana u proteklom otadžbinskom ratu. Osim toga, danas je nekoliko stotina Gostovićana obišlo grobove svojih predaka i zapalilo svijeće.