latinica  ћирилица
17/07/2017 |  09:21 | Autor: RTRS

Uskoro izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba

Izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba iz Hrvatske, BiH i Slovenije trebalo bi da bude završen u narednih mjesec dana, izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja" - Foto: RTRS
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja"Foto: RTRS

On je naveo da izvještaj pravi Savez Srba iz regiona na osnovu podataka koje su dobili od oko 11.000 izbjegličkih porodica, a dokument će predati državnom vrhu Srbije i najznačajnijim međunarodnim institucijama.

Linta je za Radio-televiziju Srbije istakao da bez dijaloga o otetoj i uništenoj imovini nema trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Mi smo našim zemljacima jasno rekli da možemo samo da im obećamo da ćemo se boriti i da je ovo još jedan u nizu pokušaja da njihova prava, koja se faktički nalaze u nekim ladicama i fiokama izvučemo na sto i da se o njima razgovara", rekao je Linta.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije u Srbiji je poslije više od dvadeset godina od okončanja ratnih sukoba na prostorima bivše Јugoslavije, u izbjegličkom statusu blizu 28.000 osoba, od kojih je više od 19.000 iz Hrvatske, dok su ostali iz BiH.

Veliki dio njih i dalje nema svoj krov nad glavom, a ne mogu da vrate ni otetu imovinu.

Izvor: Srna