latinica  ћирилица
17/07/2017 |  15:28 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Mektić: Spriječene dvije ozbiljne terorističke prijetnje u BiH

Mektić je u Sarajevu rekao da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH, u saradnji sa još nekim agencijama na nivou BiH, prije otprilike mjesec dana otkrila i "presjekla" dvije vrlo ozbiljne terorističke prijetnje koje su namjeravali da izvrše neki pojedinci.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

On je rekao da ne može odbaciti prijetnje terorističke organizacije "Islamska država" poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, ocjenjujući da je objavljivanje tih prijetnji znak da BiH nema regulatora i da je moguće koristiti govor mržnje. Navodeći da razumije da "Islamska država" nema drugog izbora nego da svako malo prijeti, Mektić je rekao da su bezbjednosne agencije u BiH spremne za reakciju.

Govoreći o slučaju teroriste Adema Karamuje, kojeg je Sud BiH 7. aprila pravosnažno osudio na dvije godine zatvora zbog ratovanja i pripadnosti "Islamskoj državi", a koji je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu je određen pritvor, Mektić je ocijenio da to predstavlja još jedan dokaz nefunkcinisanja pravosuđa i pravosudnih institucija u BiH. Prema njegovom mišljenju, pravosudne institucije mogle su držati Karamuju u pritvoru zbog postojanja opasnosti da će nastaviti sa izvršenjem krivičnog djela ili mogućnosti da će ponoviti krivično djelo.

On smatra da u BiH ne postoji sistem kontrole rada pravosudnih institucija. "Svi su isti - od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Tužilaštva, Suda", rekao je Mektić.

Izvor: SRNA