latinica  ћирилица
17/07/2017 |  16:50 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Na području Prijedora završena žetva žitarica (VIDEO)

Na području Prijedora završena je žetva žitarica, među kojima je najviše pšenice i tritikalea.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

Na području prijedorskih sela, visoke temperature nisu ostavile poljedice na prinose pšenice i drugih žitarica.

Poljoprivrednici su zadovoljni količinom i kvalitetom prinosa. Međutim, zbog velike suše strahuju od gubitaka, kada je riječ o zemljišnim površinama pod kukuruzom.

Prinosima i kvaliteom žitarica zadovoljan je i Zoran Karajica, koji ima 85 muznih grla i dnevno mljekarama isporuči 750 litara mlijeka. Na 12 hektara, požnjeo je tritikale i zob. Strahuje da će zbog suše podbaciti rod kukuruza, kojeg je zasijao na 34 hektara. 

"Imao sam tritikale i ozimu zob što se tiče tih strnih žita. Dobar je prinos bio, samo što se tiče kukuruza, ako ne bude kiše ovo do sada, još uvijek može malo podnijeti, ali za par dana ako ne bude padavina, očekujem veću štetu", rekao je Karajica.

Na području Prijedora, planom proljećne sjetve brojne kulture zasijane su na površini od šest i po hiljada hektara. Od toga, hiljadu i po je pod ozimim žitaricama. Prinosi upravo završene žetve su u granicama očekivanog.

"Sami poljoprivredni proizvođači koji su u toku prošle nedjelje završili sa žetvom su zadovoljni kako prinosom, tako i kvalitetom žita. Naravno, cijene su kao i svake godine oko 30 feninga, od 28 do 32 feninga i zavise od otkuljpivača. Ove velike vrućine nisu ostavile neki loš trag na prinos žitarica iz prostog razloga što je došlo vrijeme zrenja, tako da zrno može biti vazdušnije i suvo", istakla je Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

Poljoprivredna služba prijedorske Gradske uprave sumira rezultate kvaliteta budućih prinosa kukuruza.

Poljoprivrednici ističu da posljednjih 70 godina ne pamte ovakvu sušu i tvrde da se kukuruz ne razvija onako kako je očekivano u ovo doba godine.