latinica  ћирилица
17/07/2017 |  19:15 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Hrvatska: U gašenje požara se uključila vojska

Stotinu hrvatskih vojnika stiglo je u Žrnovnicu, najistočni dio Splita, kako bi pomogli vatrogascima u gašenju velikog požara, izjavio je hrvatski ministar odbrane, Damir Krstičević.
Požari u Dalmaciji - Foto: Screenshot
Požari u DalmacijiFoto: Screenshot

Prema najnovijim informacijama, požar plamti na području dugom oko deset kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Na požarištima kod Podstrane, Radošinovca i Bibinja angažovano je po pet kanadera i vazdušnih traktora.

U Žrnovnici se požar približio kućama, a na ulicama je vojska. Na dijelu požarišta na istoku Splita čulo se sedam ili osam jakih eksplozija, a cijelo opožareno područje prekriveno je gustim dimom.

Krstičević je potvrdio da je raketna baza u Žrnovnici okružena vatrom, te da je na tom području već angažovana vojska. Prema raspoložim informacijama, do sada je izgorjelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih mašina, vrtić, dio groblja, brojni maslinici, te Zvjezdano selo Mosor.

Iz centra Splita vidi se gusti crni dim koji se nadvio nad planinom Mosor. Veliki požar u zaleđu između Omiša i Splita buknuo je noćas u Tugarama, a tokom dana se proširio na mjesta Srinjine, Sitno Gornje i Donje.

Gašenje požara ometa bura koja jako duva i stalno mijenja smjer vatre.

Izvor: SRNA