latinica  ћирилица
17/07/2017 |  20:26 | Autor: RTRS

Radnici "Fijata" u Kragujevcu nastavljaju štrajk

Štrajkači prve i druge smjene u Fabrici "Fijat Krajsler automobili Srbija" odlučili su da nastave protest, a za sutra je najavljena protestna šetnja od Fabrike do zgrade Gradske uprave u Kragujevcu.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da će sutra na protest izaći druga smjena, dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mjestima.

On je najavio da će u srijedu, 19. jula, na trgu kod gradske skupštine biti održan veliki skup štrajkača, te pozvao radnike kooperantskih i svih drugih firmi i građane da im se pridruže.

Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo pregovora ni sastanaka Štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se jedino oglašavao ministar privrede Srbije Goran Knežević.

"Izgleda da pregovara samo manjinski sa većinskim akcionarom, bez Štrajkačkog odbora", rekao je Marković.

On je dodao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijer Ana Brnabić prenijela poruku kompanije "Fijat" da će sutra bord direktora raspravljati o daljoj sudbini Fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika.

Marković je rekao da je ta poruka prenesena štrajkačima u obje smjene i da je nakon toga donesena odluka o nastavku štrajka, prenose beogradski mediji.

Štrajk u kragujevačkom "Fijatu" počeo je 27. juna zbog zahtjeva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

Izvor: SRNA