latinica  ћирилица
17/07/2017 |  20:28 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, u Briselu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Briselu, sastao se danas sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, izaslanikom za pregovore o proširenju Јohanesom Hanom, i visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

U razgovorima koji su vođeni Čović je detaljno informirao sagovornike o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih europskih integracija, saopšteno je iz Predsjedništva. Zaključeno je da usporavanje približavanja BiH Uniji slabi unutrašnja veza u BiH, čime se omogućava jačanje antievropskih tendencija zbog čega će, kako je rečeno, ovom pitanju biti posvećena posebna pažnja.

Mogerinijeva je  poručila je da će proces pristupanja BiH EU zavisiti od brzine sprovođenja reformi, te navela da su kada je riječ o Reformskoj agendi ključni usvajanje zakona o akcizama i što skorije potpisivanje ugovora o uspostavljanju transportne zajednice. Istakla je da je Reformskoj agendi sada potreban novi zamah na nivou BiH, Republike Srpske i, posebno u FBiH.

Izvor: Agencije