latinica  ћирилица
18/07/2017 |  07:57 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Nacrt izmjena zakona o prekršajima (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su Nacrt izmjena nacrta zakona o prekršajima, a sjednica će bit nastavljena sutra od 9.00 časova razmatranjem Prijedloga strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina, te Prijedloga strategije razvoja kulture Republike Srpske za period 2017-2022. godina. Biće razmatran i izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

22:20... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je večeras da je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske predviđeno da se i troškovi prinudne naplate vode kao dug u registru koji vodi Poreska uprava.

Kasipović je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, rekao da je priznanjem okrivljenog za učinjeni prekršaj i njegovo prihvatanje odgovornosti plaćanjem novčane kazne dodatno razjašnjen institut prihvatanja odgovornosti, pa se propisuje da okrivljeni kasnije ne može negirati odgovornost, niti se žaliti na visinu kazne ili vrstu bilo koje sankcije ili troškova.

Nacrtom zakona predviđena je i olakšica za okrivljenog koji prihvati odgovornost za prekršaj i u roku od osam dana plati polovinu izrečene novčane kazne, a u tom slučaju se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne.

Kada je riječ o odlučivanju o žalbi na drugostepenu odluku suda, predloženim zakonskim rješenjem mijenja se i nadležnost suda, i to tako što je predloženo da umjesto Vrhovnog suda o žalbi odlučuje drugo vijeće istog drugostepenog suda, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Ovim zakonom vrši se i usklađivanje sa novim Krivičnim zakonikom Republike Srpske i sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

22:10... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o Pravobranilaštvu Srpske kojim se uređuje njegova organizacija, nadležnost, djelokrug poslovanja i način rada, kao i način zastupanja imovinskih prava i interesa Srpske i jedinica lokalne samouprave.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović rekao je da je novina u predloženom zakonskom rješenju mogućnost da gradovi koji u svom sastavu nemaju opštine mogu neposredno ili samostalno zastupati svoja prava i interese pred sudom i drugim nadležnim organima u imovinsko-pravnim sporovima, o čemu odluku donosi gradonačelnik za svaki konkretan predmet.

Kasipović je naveo da je novina i propisivanje pravobraniocu obaveze da ovlasti jednog od zamjenika pravobranioca koji će imati sva prava i obaveze i odgovornosti u slučajevima njegovog odsustva sa posla ili prestanka funkcije do izbora novog pravobranioca.

Nacrtom ovog zakona propisuje se da funkciju Pravobranilaštva vrše pravobranilac i zamjenici pravobranioca u sjedištu zamjenika, te da ih na prijedlog Vlade bira Narodna skupština Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Tokom skupštinske rasprave poslanik SNSD-a Dušica Šolaja napomenula je da je veoma važno da bude sprovedena javna rasprava o ovom nacrtu zakona, da bi prijedlog zakona bio što kvalitetniji.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo smatra da bi ovaj nacrt zakona trebalo povući iz skupštinske procedure do izbora novog glavnog pravobranioca Republike Srpske.

20:34... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je večeras da će SDS podržati Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Јovičevićeva je izrazila nadu da će zaposleni građani Srpske dobrovoljno plaćati poseban doprinos za solidarnost od 0,25 odsto od neto plate, što je dvije marke na zaradu od 800 KM.

Ona je, u ime Odbora jednakih mogućnosti, navela da je to skupštinsko tijelo prije više mjeseci počelo priču o ovakvom fondu.

"Drago nam je što je to preuzeo predsjednik Republike jer je put kojim on može da ide, po zakonu i procedurama, mnogo brži od puta i mehanizama koji su na raspolaganju ovom odboru", rekla je Јovičevićeva tokom rasprave o ovom zakonskom rješenju.

Poslanik Napredne Srpske, koji djeluje u Klubu poslanika PDP-a, Adam Šukalo rekao je da stručnu raspravu o ovom aktu treba sprovesti što prije da bi se već u septembru dobio zakon.

"Faktor vremena je za porodice oboljele djece i samu djecu od presudnog značaja. Podrška ovom nacrtu zakona treba biti apsolutna", poručio je Šukalo.

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su ovaj nacrt zakona.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan rekao je u završnoj riječi o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti da će prilikom izrade ovog akta biti uvažen najveći dio prijedloga poslanika da bi bilo pronađeno najbolje rješenje.

19:40... Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da su bolesna djeca kategorija koja zaslužuje najveću pažnju društva, te da bi posredstvom fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu moglo biti obezbijeđeno dovoljno sredstava da se ne gubi vrijeme i da budu spašeni mladi životi.

"Zdravstveni sistem Srpske, s obzirom na veličinu, teško može da edukuje kadar i odgovori na svaku pojedinačnu bolest", rekao je Bogdanić tokom rasprave o Nacrtu zakona o ovom fondu, dodajući da je resorno ministarstvo radilo na tom zakonskom rješenju zajedno sa njegovim predlagačem, predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

On je naglasio da je ovo prilika da se čuju sva mišljenja i prijedlozi poslanika da bi bilo pronađeno kvalitetno rješenje, te dodao da ovakvi fondovi postoje i u razvijenijim zemljama od Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da Srpska zaslužuje da ima ovakav fond, te da je "nebitno što je predlagač Milorad Dodik, jer dobroj namjeri ne treba tražiti mane".

On je ponovio da bi za ovaj fond, uz posebnu stručnu komisiju koja odlučuje o svrsishodnosti liječenja u inostranstvu i upotrebi novca, trebalo formirati i etičku komisiju, jer nisu sva djeca koja bi trebalo da se liječe istog imovinskog stanja.

Poslanik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da je uspostavljanje ovog fonda način da se sistemski pokušaju riješiti problemi roditelja i oboljele djece.

"Siguran sam da ćemo dok dođemo od nacrta do prijedloga zakona imati najbolje moguće rješenje", istakao je Vidaković.

Slavko Dunjić iz Slobodnog demokratskog srpskog kluba rekao je da o ovom nacrtu zakona treba sprovesti stručnu raspravu i analizu.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da problem liječenja djece treba rješavati sistemski i u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja.

18.20... Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja rekla je da se nada da će najveći broj građana dobrovoljno izdvajati doprinos za fond solidarnosti za liječenje bolesne djece iz Srpske u inostranstvu, navodeći da za te potrebe često nisu dovoljna sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Šolaja je je izrazila očekivanja da će ovim zakonom biti stvoren normativni okvir za rješavanje problema koji su, nažalost, sve brojniji. Poslanik NDP-a Krsto Јandrić smatra da problem oboljele djece treba rješavati u okviru sistema zdravstva, jer ne vidi da su obezbijeđeni sigurni izvori finansiranja fonda solidarnosti.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da će ta stranka podržati ovaj nacrt zakona, ali uz određene prijedloge za unapređenje ovog dokumenta.

Brčkalo je naveo da sredstva za ove potrebe prvenstveno treba uzimati iz budžeta Srpske, odnosno prije "zavlačenja" ruku u džepove građana.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić rekao je da će koalicija "Domovina" podržati nacrt ovog zakona, jer je to jedan od načina za rješavanje problema koji ne mogu biti regulisani posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Bratić je dodao da bi ovo zakonsko rješenje trebalo uputiti u javnu raspravu.

17:36... Cilj Nacrta zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu jeste da omogući oboljeloj djeci iz Republike Srpske dijagnostiku i liječenje u inostranim zdravstvenim ustanovama.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik, naveo da se zakon odnosi na djecu, državljane Srpske i osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja, kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u ustanovama sa kojima FZO ima potpisan ugovor.

On je pojasnio da će upravni odbor fonda pratiti namjensko trošenje sredstava fonda, koja će biti prikupljana iz posebnog doprinosa za solidarnost od 0,25 odsto od neto plate zaposlenih u Srpskoj, posebnog doprinosa koji će uplaćivati opštine i gradovi, te donacija organizacija, preduzeća i pojedinaca i ostalih sredstava.

Karan je rekao da će zakonskim aktom biti uređeno osnivanje, status, djelatnost, te organizacija fonda, kao i izvori i način prikupljanja sredstava, raspodjele sredstava i praćenje rada ovog fonda.

"Sjedište fonda biće u Banjaluci, a njegov rad biće javan. Ovoj djeci je potrebna naša solidarnost i to su građani Srpske pokazali proteklih godina", istakao je Karan.

On je podsjetio da je do sada organizovan veliki broj humanitarnih akcija s ciljem pomoći oboljeloj djeci, te da je trenutno aktivno 11 humanitarnih brojeva za pomoć ovoj djeci.

Karan je naglasio da su među najpozitivnijim projektima u Srpskoj i regionu humanitarne akcije "Sa ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, u kojima je prikupljeno više od pet miliona KM.

"Uprkos organizovanju velikog broja akcija, problemi nisu riješeni", rekao je Karan i napomenuo da je zbog toga potrebno osnovati ovaj fond.

17:12- Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze razmatranjem Nacrta zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Predlagač ovog nacrta zakona je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Poslanici će u nastavku sjednice, između ostalog, razmatrati nacrte zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, kao i Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina.

15:06- Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, kojim se definiše upravljanje rizicima od poplava.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u parlamentu Republike Srpske, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je cilj njegovog donošenja obezbjeđivanje upravljanja rizicima od poplava i izbjegavanje ili smanjenje direktnih ili indirektnih šteta nastalih usljed poplava.

Mirjanić je istakao da je ovaj prijedlog zakona usklađen sa Strategijom integralnog upravljanja vodama Republike Srpske 2015-2024. godine.

Ovim prijedlogom zakona upravljanje rizicima od poplava zasniva se na principu solidarnosti i planira se i koordiniše na nivou oblasnog riječnog sliva s ciljem smanjenja rizika od štetnih posljedica, posebno po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, kulturnu bašinu, infrastrukturu i privredne aktivnosti, navodi se u obrazloženju predloženog zakonskog rješenja.

14:43 - Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima jasnije i preciznije se propisuju pojedine njegove odredbe, olakšava primjena u praksi i onemogućava nekontrolisana upotreba ovih proizvoda.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, rekao da se izradi zakona pristupilo i radi definisanja proizvodnje i registracije prometa na malo i veliko, kao i kontrole kvaliteta veterinarsko-medicinskih proizvoda u skladu sa EU propisima, s ciljem postizanja adekvatne zaštite zdravlja ljudi i životinja.

On je naveo da su najznačajnije izmjene pooštravanje kontrole nabavke i upotrebe veterinarsko-medicinskih proizvoda od strane vlasnika životinja.

On je naveo da donošenje zakona Srpska dokazuje da ima efikasan sistem kontrole proizvodnje i prometa veterinarsko-medicinskih proizvoda.

"Ova materija je u nadležnosti entiteta i usklađena je sa odgovarajućom direktivom koja se odnosi na veterinarsko-medicinske proizvode čime je omogućen izvoz proizvoda životinjskog porijekla na tržište EU", rekao je Mirjanić.

O ovoj tački dnevnog reda narodni poslanici nisu raspravljali.

14:26 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj kojim se efikasnije uređuje kontrola kretanja životinja kao i kontrola njihovih bolesti što direktno utiče na bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

Obrazlažući prijedlog zakona u parlamentu Republike Srpske, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić rekao je da se ovim zakonskim rješenjem uređuju uslovi i način obavljanja veterinarske djelatnosti, zaštite zdravlja životinja, otkrivanje, sprečavanje pojave, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, te sprečavanje bolesti koje su zajedničke za životinje i ljude.

Ovim prijedlogom zakona definisano je sprovođenje mjera veterinarskog javnog zdravlja, veterinarsko-zdravstvena kontrola uzgoja i prometa životinja, proizvoda životinjskog porijekla, hrane za životinje, vode i nusproizvoda životinjskog porijekla, reprodukcije životinja, obilježavanja životinja, kao i rad veterinarske komore, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Ovaj prijedlog zakona se usklađuje sa drugim zakonima čija je materija usko vezana za materiju, koja se uređuje ovim zakonom, kao i sa relevantnim propisima EU.

14:03 - Poslanici Narodne skupštine razmotrili su danas Prijedlog zakona o vještacima Republike Srpske kojim se preciznije definišu oblasti vještačenja, opšti i posebni uslovi za imenovanje vještaka, te prava, obaveze i princip utvrđivanja odgovornosti i nadzora nad njihovim radom kako bi se omogućila dosljedna primjena navedenih odredaba u praksi.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje, da je prethodni tekst Zakona o vještacima Republike Srpske u primjeni od 2005. godine, a izmjene i dopune navedenog zakona uslijedile su 2008. godine.

On je naglasio da su tokom primjene ovog zakona uočene brojne nepravilnosti, kao i neprecizna zakonska rješenja koja su dovodila do otežane primjene u praksi.

Govoreći o odgovornosti vještaka, Kasipović je rekao da je suština da se vještak obaveže da zaključi ugovor o osiguranju od odgovornosti sa odgovarajućim društvom za osiguranje u minimalnom iznosu od 100.000 KM, te da osiguranje blagovremeno produžava i Ministarstvu dostavlja dokaze o tome.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić podržao je ovo zakonsko rješenje i podsjetio da su tokom njegove ranije izrade uvažene brojne primjedbe poslanika pozicije i opozicije.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da će PDP podnijeti amandmane kojima namjerava "popraviti" zakon, te da vještaci koji su stručnjaci u jednoj oblasti ne treba da "svaštare".

13:53 - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da ne bježi od odgovornosti za sve ono gdje ima elemenata u vezi sa situacijom u "Robnim rezervama" Republike Srpske, ali da prije toga "svako treba da pogleda u svoje dvorište".

"Pozivam sve one koji imaju ovlaštenja da procesuiraju, počevši od mene. Ne želim da me neko proziva da li ja imam moralnu odgovornost u 64. godini - imam. Mene je izabrala Vlada Republike Srpske i skupštinska većina na prijedlog tadašnjeg mandatara", rekao je Gluhaković u parlamentu Republike Srpske u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o interventnim nabavkama.

Gluhaković je rekao da ovim prijedlogom zakona više nema javnih nabavki, skladištenja roba i kupovanja proizvoda od nekih povlaštenih distributera i proizvođača.

On je rekao da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o robnim rezervama Republike Srpske.

Gluhaković je najavio da resorno Ministarstvo priprema obimnu informaciju o stanju u "Robnim rezervama" Republike Srpske u periodu od 2006. do 2016. godine.

12:37 - Poslanik SNSD-a Nataša Radulović smatra da je prijedlog zakona o interventnim nabavkama dobar model za funkcionisanje robnih rezervi u Republici Srpskoj.

"Ovaj model je sličan onom u Crnoj Gori, jer je ustanovljeno da je najbolji i najefikasniji", istakla je Radulovićeva u parlamentu Republike Srpske tokom rasprave o Prijedlogu zakona o interventnim nabavkama.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović apelovao je da Vlada kao predlagača iz skupštinske procedure povuče Prijedlog zakona o interventnim nabavkama, jer se ovim zakonskim rješenjem, kako je ocijenio, likvidiraju "Robne rezerve" Republike Srpske.

Poslanik Napredne Srpske, koji djeluje u klubu poslanika PDP-a, Adam Šukalo smatra da predloženi zakon ne nudi rješenje za "Robne rezerve", tvrdeći da ministri u Vladi Republike Srpske snose krvično-pravnu odgovornost za situaciju u "Robnim rezervama".

Poslanik Saveza za bolju budućnost Admir Čavka smatra da je potrebno utvrditi odgovornost zbog situacije u kojoj su "Robne rezerve" Republike Srpske otišle u stečaj.

Čavka je rekao da je to potrebno uraditi, jer se mogu desiti nove suše i poplave prilikom kojih bi trebalo intervenisati.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić smatra da za situaciju u "Robnim rezervama" ne snosi krivicu jedino ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, već i drugi ministri koji su ranije imali nadležnost nad "Robnim rezervama".

12:17 - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o Prijedlogu zakona o interventnim nabavkama da Vlada Republike Srpske ne sprovodi postupak javnih nabavki.

Replicirajući poslaniku SDS-a Miladinu Staniću, Golićeva je rekla da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ne sprovodi postupak javnih nabavki, već organi određenih institucija.

Ona je rekla da Stanić ne razumije Poslovnik o radu Vlade Republike Srpske, nadležnost ministarstava, kao ni Zakon o Vladi Srpske.

Golićeva je navela da se Stanić sa poštovanjem treba da odnosi prema ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirjaniću, čiji nivo obrazovanja i znanja nikada neće dostići.

Stanić je rekao da je ministar Mirjanić "zloupotrijebio položaj, jer je upropastio 15 miliona KM sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske tako što je odobren grant za kredit preduzeću `Farmaland` mimo odluke Narodne skupštine Republike Srpske".

Stanić smatra da bi ministar Mirjanić zbog situacije u "Robnim rezervama" Srpske u najmanju ruku trebalo da podnese ostavku.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da predloženi zakon ne donosi ništa posebno i da predstavlja pokušaj Vlade Srpske da "amortizuje krah i loše stanje u `Robnim rezervama`".

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da su Vlada, premijer i ministar trgovine i turizma Republike Srpske krivično odgovorni zbog sklapanja štetnih ugovora iz ranijih godina u vezi sa Robnim rezervama.

11:32 - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković smatra da će se prijedlogom zakona o interventnim nabavkama obezbijediti kontinuitet snabdijevanja tržišta i stanovništva Srpske osnovnim poljoprivrednim i industrijsko-prehrambenim proizvodima neophodnim za ishranu stanovništva u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

Obrazlažući prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Gluhaković je rekao da je ovim zakonskim rješenjem predviđeno da Vlada Republike Srpske godišnje donosi plan interventnih nabavki, koji bi sadržavao odredbe o vrsti robe, količini i vrijednosti proizvoda robe i sredstava.

11:24 - Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija rekao je da Vlada Srpske podržava Radio-televiziju Republike Srpske /RTRS/ kada je riječ o kapitalnim projektima, pa je prošle godine za opremanje studija izdvojeno nešto više od tri miliona KM.

"Nastavićemo i dalje sa podrškom kada je riječ o tehničkom osposobljavanju, a i ove godine ćemo pokušati da pomognemo kada se radi o prelasku na digitalni signal", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o dugovanjima RTRS-a prema dobavljačima i Poreskoj upravi, Tegeltija je naveo da će se tačni iznosi tog duga vidjeti u Izvještaju o poslovanju RTRS-a.

"Znam da ima dio reprogramiranih obaveza RTRS-a i prema mojim informacijama to se izvršava prema Poreskoj upravi", rekao je Tegeltija, dodajući da treba provjeriti da li ovaj javni servis ima dugovanja kada su u pitanju porezi i doprinosi.

Kada je riječ o ukupnim dugovanjima doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, Tegeltija je istakao da se Vlada Srpske i Poreska uprava pridržavaju zakona kada odobravaju reprograme poreskih obaveza onima koji ih uredno servisiraju.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da se naknade prosvjetnim radnicima za rođenje djeteta redovno isplaćuju za ovu godinu, dok će naknade iz prethodnog perioda biti izmirene prema ranijem sporazumu potpisanom sa sindikatima iz ove oblasti.

11:15 - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da Akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu prednost u zapošljavanju imaju djeca poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci Vojske Republike Srpske.

Savanović je podsjetio da je resorno Ministarstvo za ove namjene raspisalo javni poziv koji je okončan u junu ove godine.

Odgovarajući na pitanje poslanika SP-a Nedeljka Milakovića da li je Akcionim planom zapošljavanja boračkih kategorija za 2017.godinu predviđeno rješavanje zapošljavanja djece poginulih boraca, Savanović je na sjednici Narodne skupštine Srpske rekao da su svi prispjeli zahtjevi obrađeni i praktično uzeta u razmatranje sva djeca poginulih boraca koja su završila visoku stručnu spremu i pripravnici, te porodice demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida.

11:08 - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da se situacija sa požarima u Republici Srpskoj, posebno u Hercegovini na području opština Ljubinje i Nevesinje, od jutros smiruje.

Tokom poslaničkih pitanja i odgovora u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Kasipović je rekao da se u koordinaciji sa Vladom Republike Srpske i u saradnji sa predstavnicima ugroženih opština i Civilnom zaštitom Republike Srpske sve informacije dva puta dnevno ažuriraju, ističući da je Vlada Srpske spremna da učini sve da se pomogne ljudima na terenu.

"Noć je bila veoma teška, jutro je bolje i situacija se smiruje. Stigla je pomoć iz Banjaluke, Prijedora, Bijeljine i iz Vlade Republike Srpske. Spremni smo u Vladi da učinimo sve da pomognemo ljudima na terenu i u stalnom smo kontaktu sa načelnicima i Civilnom zaštitom", naglasio je Kasipović.

10:50 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će SNSD u septembru predložiti zakon o Ustavnom sudu BiH pred parlamentom BiH.

10:05 - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da su za sva eventualna saznanja građana o postojanju krivičnog djela u poslovanju "Robnih rezervi" Republike Srpske nadležni MUP i tužilaštva Srpske.

Tokom "Aktuelnog časa" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Golićeva je rekla da MUP i nadležna tužilaštva treba da ispitaju sve navode koje se tiču zloupotreba u "Robnim rezervama" Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDS-a Miladina Stanića zašto se Vlada i nadležna ministarstva nikada nisu izjasnili o tvrdnjama opozicije da je na posljednjoj nabavci đubriva ukradeno oko osam miliona KM, Golićeva je rekla da je Vlada u nekoliko navrata razmatrala stanje i poslovanje u "Robnim rezervama".

"Vlada nije istražni organ, već predlaže zakone, opšte akte i kako treba da posluju određene institucije", rekla je Golićeva.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je Ministarstvo inostranih poslova BiH obaviješteno od povjerenika Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljaka da je završen proces restrukturisanja "Konzuma" u BiH.

Odgovarajući na pitanje poslanika SP Zdenke Gojković dokle se stiglo u procesu restrukturisanja "Konzuma" u BiH, Gluhaković je rekao da bi do kraja ljeta "Merkator" trebalo da preuzme objekte "Konzuma" u BiH.

09:20 - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su dnevni red 20. redovne sjednice parlamenta Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović obavijestio je narodne poslanike da je na prijedlog Vlade Republike Srpske u dnevni red skupštinskog zasjedanja uvršten prijedlog zakona o interventnim nabavkama po hitnom postupku.

U toku je razmatranje prve tačke dnevnog reda koji se odnosi na poslanička pitanja i odgovore "Aktuelni čas".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće prijedloge zakona o vještacima Republike Srpske, veterinarstvu u Srpskoj, izmjenama i dopunama Zakona o vodama, te izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

Biće razmatrani i nacrti zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Parlament Srpske razmatraće prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godine, prijedlog strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022. godine, izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2016. godinu.

Pred poslanicima je izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2016. godinu i Izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu i izvještaj o radu Komisije za hartije od vrijednosti za pošlu godinu.

Narodna skupština razmatraće izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za 2016. godinu, izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2016. Godinu, izvještaj Komisije za žalbe o radu za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2016. godinu, informacija o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2016. godine, informacija o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2016. godinu.

Biće razmatran prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora, te imenovanje predsjednika i članova Fiskalnog savjeta Republike Srpske na prijedlog prijedlog predsjednika Republike.

Sjednica Narodne skupštine trebalo bi da počne razmatranjem poslaničkih pitanja i odgovora - Aktuelni čas.

Sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske možete pratiti u direktnom prenosu na RTRS plus.

Izvor: RTRS, SRNA