latinica  ћирилица
18/07/2017 |  11:25 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Bukte požari u Crnoj Gori i Hrvatskoj (VIDEO)

Bukte požari u Dalmaciji. Počelo je u zaleđu između Omiša i Splita. U večernjim časovima vatra je ušla i u sam Split. Veliki problemi u splitskom naselju Srinjinama - požar je došao do kuća.
Požar region - Foto: RTRS
Požar regionFoto: RTRS

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević danas je podnio ostavku nakon kritika predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je vojska mogla ranije da pomogne u gašenju katastrofalnog požara kod Splita.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se dan nakon velike drame obratio javnosti i pohvalio da je sistem reagovao na pravi način. U borbi protiv pomahnitale vatre tokom posljednja 24 časa povrijeđeno je 80 vatrogasaca. U pomoć im i danas stižu kanaderi ali i navijači iz Zagreba, Rijeke, Osijeka. 

Situacija s požarima teška je i na crnogorskom primorju. Zbog požara širom Crne Gore ,vanredna sjednica Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi biće održana večeras na zahtjev crnogorskog premijera Duška Markovića.

Crna Gora je juče zatražila međunarodnu pomoć, koja se očekuje već danas.

U kasnim večernjim časovima vjetar je razbuktao plamen na dvije lokacije u okolini Splita, a vatrogasci su do pet sati ujutro branili kuće u Strožancu i Podstrani. Uspjeli su da spriječe prodor vatre do najbližih kuća. Hitna pomoć je na terenu imala dodatnih sedam timova i, prema prvim informacijama, više od 80 intervencija - zbog saniranja opekotina, reaktivnog konjuktivitisa, trovanja dimom, i slično. Dio stanovništva noćas je samovoljno napustio kuće u ugroženim područjima, a smještaj su im pružili brojni Splićani. 

Pozitivno je što se vjetar smiruje, jer to olakšava posao vatrogascima na tlu, ali i kanaderima. Na stotine vatrogasaca iz gotovo svih dijelova Hrvatske bori se s vatrom. Ono najgore je, čini se, prošlo.

Situacija je kritična na poluostrvu Luštica i ako vjetar nastavi da duva ovim tempom vatra će ubrzo doći do kuća, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. Zatražen je hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, kao i pomoć iz regiona. Od ponoći je aktivan i požar u Zabrđu, kod Obosnika. 

 - Ovakav požar, prema onome što smo mi vidjeli na terenu se ne pamti. Naša avijacija, koja je poletjela sa dva aviona je nedovoljna da se ovoliki požar ugasi sa svim našim snagama koje su na terenu i dobrovoljcima koje smo angažovali - rekao je predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Na području opštine Tivat na šest požarišta noć je provelo 180 vatrogasaca, dobrovoljaca i pripadnika Vojske Crne Gore. MUP-u očekuju da će međunarodna pomoć stići tokom dana.