latinica  ћирилица
18/07/2017 |  11:33 | Autor: RTRS

Sedinetu Kariću godinu dana zatvora

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom BiH potpisao Sedinet Karić i osudio ga na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Karić je bio optužen zajedno sa bivšim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemalom Čauševićem i Anesom Sadikovićem, a postupak protiv njega je odvojen zbog sporazuma o priznanju krivice.

Prema optužnici, Sadiković i Karić su Čauševiću od 2007. do 2011. godine za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila dali 1,72 miliona KM, od čega je Karić dao oko pola miliona.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Biljana Ćuković rekla je da su prihvaćeni dokazi koje je Tužilaštvo ranije uložilo, ali i činjenica da se Karić obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih, prenosi Birn.

"Za ovo krivično djelo zaprijećena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a Sud je uvidom u dokaze prihvatio predloženu sankciju", dodala je Ćukovićeva.

Karić je nakon izricanja presude rekao da niko ne može biti zadovoljan osuđujućom presudom, ali da misli da je ovo najbolje rješenje.

On je potvrdio da će biti svjedok i ispričati samo ono što zna.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Karić sarađivao od samog početka, objasnivši kako je krivično djelo izvršeno, a njegov iskaz je pokrijepljen materijalnim dokazima i svjedocima.

"Čućete u njegovoj izjavi kada bude svjedočio na koji način se vršila korupcija u UIO. Ispričaće o primanju dara ljudi kojima je država povjerila mandat", naveo je Čampara. 

Izvor: Srna